И тази година традиционните кукерски игри на Сирни Заговезни събраха стотици гости в центъра на Павел баня

0
66



Традиционните кукерски игри в Павел баня събраха на Сирни Заговезни стотици жители и гости в центъра на курортния град. Това е дългогодишна традиция, която се предава от поколение на поколение и ежегодно събира посетители от цялата страна. На събитието присъства и кметът на общината Иса Бесоолу. 

Празникът започна с концерт на музикантите от оркестър “Марица” и продължи с маскарадно шествие, в което за поредна година участваха кукерски състави от цялата община. Акцентът в шествието тази година беше хумористична препратка към популярното телевизионно предаване “Ергенът”. На площада пред сградата на местната администрация беше запален голям ритуален огън, около който млади и стари танцуваха за здраве и берекет, и за прогонване на злите сили.

На днешния празник кукерите, наричани още “старци”, облечени в традиционните за региона маски и костюми, тръгват още от сутринта и обикалят всички къщи в общината. Те са дългоочаквани гости, защото се вярва, че техните танци носят здраве, плодородие и сполука. В българския празничен календар зимните и предпролетни традиции са символично свързани с отминаването на старата и настъпването на новата година и в този период традиционно се изпълняват ритуали за здраве и плодородие, танци и игри с маски около огньове за прогонване на злите духове. В тези обичаи са включени както християнски, така и езически елементи, а Сирни Заговезни е последният празник от зимния празничен цикъл.

Тази година кукерските игри в Павел баня продължават и след днешния ден. На 30 март в местното село Турия за поредна година ще се съберат кукерски състави от цялата страна, за да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри “Старци в Турия”, който е включен в програмата на тазгодишните Чудомирови празници, посветени на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

/РИ/



Източник БТА