Испански военни самолети доставиха 26 тона хуманитарна помощ за Газа

0
60


Испански военни самолети доставиха днес по въздух 26 тона хуманитарна помощ за палестинците в блокираната ивица Газа, предаде Ройтерс.

Испания призова Израел да отвори сухопътните гранични пунктове с анклава, за да се предотврати глад там, предаде БТА.

В рамките на операцията, проведена в координация с Йордания и съфинансирана от Европейския съюз, по въздух бяха спуснати повече от 11 хиляди хранителни дажби, за да се облекчат „катастрофалните равнища на продоволствена несигурност”, с която се сблъскват над един милион души в Газа, каза испанското външно министерство. В изявлението се допълва, че „Испания настоява за откриването на сухопътните гранични пунктове като незаменима мярка за избягване на глада”.

Други западни държави, включително САЩ, Франция и Германия, също прибегнаха до въздушни доставки на помощ за облекчаване на хуманитарната криза в Газа след близо шест месеца война между израелските сили и екстремистите от палестинското движение „Хамас”.

Хуманитарните агенции съобщават, че доставките в Газа, голяма част от която е опустошена от израелските бомбардировки, са забавяни от бюрократични пречки и несигурност.

Испанското външно министерство също така потвърди ангажимента си да подкрепи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

През януари някои големи дарители на Агенцията, включително САЩ и Германия, прекратиха финансирането ѝ след обвинения, че 12 от десетките ѝ хиляди палестински служители са заподозрени за връзки с нападението срещу Израел от „Хамас”, което предизвика войната в Газа.

Израел съобщи, че ограничава размера на хуманитарната помощ, влизаща в Газа и обвини агенциите на ООН за проблемите при достигането ѝ при цивилните.





Източник 24часа