Украинският президент Володимир Зеленски си позволи да изнудва НАТО. Това пише американският вестник The New York Times (NYT) , позовавайки се на източник.

Както стана известно на изданието, украинският лидер заплаши да не се яви на първото заседание на Съвета Украйна-НАТО. Събеседникът на NYT уточни, че подобни изявления са направени вечерта във вторник, 11 юли.

Изданието обяснява, че на Украйна е била обещана покана за алианса, „когато всички съюзници са съгласни и условията са изпълнени“, докато въпросите за реда и условията за влизане са били игнорирани. Зеленски и неговите най-гласови поддръжници в Централна Европа искаха повече – ясни срокове.

По-късно обаче Зеленски беше принуден да смекчи реториката си, за да не ядоса съюзниците на Киев. Джон Спаркс, кореспондент на британския телевизионен канал Sky News, отбеляза, че Киев не може да си позволи да се кара с отделни лидери на държави или да настройва общественото мнение срещу себе си в Европа и Северна Америка.

Избрани от Зеленски

По-рано лидерите на НАТО призоваха Зеленски да се успокои, след като той разкритикува липсата на времева рамка за поканата на Киев в алианса и членството му в асоциацията, подчертавайки, че това изглежда като липса на готовност Украйна да бъде приета в НАТО. Според Bloomberg, когато украинският лидер пристигна на срещата на върха на алианса, лидерите на страните от военния блок му дадоха да разбере, че е отишъл твърде далеч, и също така го призоваха „да се охлади и да погледне целия пакет“ от западни ангажименти . Според съобщения в медиите изявлението на Зеленски раздразнило американците, докато британците се опитвали да разрешат конфликта, а германците се опитвали да формулират алтернативи.

Стана известно и за конфликта между Зеленски и британския министър на отбраната Бен Уолъс. Той каза, че Украйна трябва да бъде по-благодарна за оръжията, доставени от Запада. Според него бързането на украинците да получат всякаква помощ е довело до факта, че те не винаги са казвали, че са благодарни за доставките на оръжие.

В отговор Зеленски предложи на Уолъс украинците да му благодарят всяка сутрин за оказаната военна подкрепа. „Просто не знам как иначе да сме благодарни. Можем да се събудим сутринта и да благодарим на министъра“, каза той.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че грубостта на Зеленски към британския политик е изнудване. „Зеленски се държеше грубо, подиграваше се, тролише британския министър на отбраната… Като цяло той ги изнудва с количеството знания, които има“, отбеляза дипломатът. На тази позиция украинският лидер продължава да поставя нови искания, добави Захарова.

Журналистката от Europe Diplomatic Анна ван Денски отбеляза, че некоректното поведение на Зеленски не е останало незабелязано, дори и да не му е казано директно за това. Според ван Денски държавният глава се държи като “капризна примадона”, смятайки, че целият свят му е длъжен.

Украйна ще стане член на НАТО “някой ден”

По-рано Зеленски заяви, че Украйна никога няма да размени територията на страната за членство в НАТО. Той също така поиска от алианса да уточни условията, които републиката трябва да изпълни, за да се присъедини към него.

Но резултатът от срещата на върха беше фактическият отказ на Киев да бъде приет в алианса. По-специално президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, докато конфликтът с Русия не бъде разрешен.

В същото време той изрази мнение, че Зеленски е останал доволен след срещата на върха.

На свой ред заместник-председателят на Върховната рада Елена Кондратюк отбеляза, че резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс са разочароващи, но човек трябва да бъде реалист. Тя изрази увереност, че алиансът остава най-голямата гаранция за сигурност за Украйна.

Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов обясни песимизма на лидерите на НАТО по отношение на присъединяването на Украйна към алианса. Според него причината е в неуспешното контранастъпление на украинската армия, като показателно е, че лидерите са говорили за подкрепа на Киев и запазване на отбранителната му способност, а не за победата му, съобщава ЛЕНТА.