Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия чества деветата си годишнина

0
51



Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE) отбелязва деветата си годишнина. На събитието ще присъстват представители на Дипломатическия корпус, Министерството на отбраната (МО), Щаба на отбраната, както и партньори на CMDR COE, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Центърът e създаден на 28 август 2013 г. от страните-спонсори Полша и Гърция и България като Рамкова нация с подписването на необходимите меморандуми за разбирателство между Министерството на отбраната на България, Министерството на националната отбрана на Гърция, министъра на националната отбрана на Полша, Министерството на външните работи на Румъния, Министерството на отбраната на Унгария и Съвместното командване по трансформацията. На 31 март 2015 г. CMDR COE печели статут на 21-вия Център за усъвършенстване (COE) на НАТО и е активиран като международна военна организация на територията на България съгласно член XIV от Парижкия протокол.

На 4 април 1949 г. във Вашингтон, САЩ, е подписан Северноатлантическият договор, с който се създава Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО). Пактът е подписан от 12 държави като договорът влиза в сила на 24 август 1949 г. На 29 март 2004 г. във Вашингтон, САЩ, на официална церемония към НАТО се присъединява и България. С приемането на Швеция на 7 март 2024 г. в Северноатлантическия пакт официално в НАТО членуват 32 държави.

 

/МК/



Източник БТА