Засилено сътрудничество за гарантиране на сигурността обсъдиха в Русе представители на външните министерства на България и Румъния

0
75



Засилено сътрудничество в борбата с организираната престъпност, набелязване на мерки за гарантиране на сигурността, както и въвеждане на нови форми на взаимодействие обсъдиха представители на министерствата на външните работи на България и Румъния. Темите бяха разгледани по време на среща в Русе. Целта е да бъде гарантирана безопасността след присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР) на България.

Двете делегации постигнаха договореност за засилване на съвместните дейности във всички направления, организиране на периодични срещи за преглед на сътрудничеството, както и актуализиране на двустранните споразумения, в контекста на присъединяването към Шенген, посочиха от МВР. Съществуващото сътрудничество и прилаганите най-добри европейски практики бяха оценени високо, допълниха от вътрешното министерство.

На 30 декември миналата година Съветът на Европейския съюз единодушно гласува от края на март 2024 г. да отпадне контролът за България и Румъния по въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. В решението си Съветът също така се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници. 

/РИ/



Източник БТА