Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган възнамерява да отиде в Москва, за да се срещне с руския си колега Владимир Путин, пише турското проправителствено издание Yeni Safak.

Според информацията на вестника, получена от източници в президентската канцелария, визитата на Ердоган в Русия има изключително голямо значение за продължаването на “зърнената сделка“.

В същото време медията съобщава, че Турция е против нов алтернативен маршрут за “зърнения коридор“ без участието на Русия.

“Той (Ердоган) смята, че по някакъв начин може да се намери точка на съгласие“, казва събеседникът на изданието.

По-рано беше съобщено, че Путин може да посети Турция през август, за да обсъди подновяването на “зърненото споразумение“ и размяната на затворници.

Наскоро обаче Ердоган заяви, че очаква лична среща с Путин през септември.

На 17 юли Русия обяви “спиране” на участието си в “зърнената инициатива” поради предполагаемо неспазване на нейните условия. След това износът на украинско зърно по Черноморието беше спрян, а президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази готовност да разшири споразумението в тристранен формат. След това Русия прибегна до атаки на черноморските и дунавските пристанища на Украйна.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да поднови споразумението в “разширен мащаб”. Той призова Запада да помогне за превръщането на инициативата в основа за прекратяване на огъня между Русия и Украйна.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник