ЕК прие препоръка за борба с фалшификатите и защита на интелектуалната собственост

0
78


Европейската комисия прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането онлайн и офлайн и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Това съобщават от пресцентъра на комисията. 

Препоръката, известна още като инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането, има за цел да насърчи сътрудничеството между носителите на права, доставчиците на услуги и правоприлагащите органи. Това са политически инициативи за борба с фалшифицирането и укрепване на прилагането на правата върху интелектуалната собственост чрез въвеждане на специфични инструменти за повишаване на капацитета на бизнеса и способността му да защитават по-добре своите нематериални активи, включително срещу кибер-кражби.

Комисията ще направи оценка на въздействието на препоръката в срок от 3 години след приемането ѝ. Препоръката е продължение на Плана за действие в областта на интелектуалната собственост от 2020 г., в който Комисията се ангажира да подобри правоприлагането в областта на интелектуалната собственост, като прие Законодателния акт за цифровите услуги и създаде инструментариум срещу фалшифицирането, който ще бъде приет с настоящата препоръка.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера”, заяви: „Борбата с фалшифицирането е ключов елемент за запазване на нашата иновативна среда. Единственият начин за постигане на напредък е държавите членки да се координират и да си сътрудничат едновременно, за да работят в тази насока.”





Източник 24часа