Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори отбелязват Световния ден на водата с поредица инициативи

0
69



Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори отбелязват Световния ден на водата – 22 март, с поредица инициативи, съобщиха от дирекцията. Днес и утре има занимания в Историческия музей в Разлог, където експерти от парковата дирекция представят с прожекции и беседи, уникалните природни дадености, животинските и растителни видове и техните местообитания в защитената територия. 

На 22 март от 9:00 часа с Основно училище „Неофит Рилски: в Дупница ще има друга партньорска инициатива, с която се цели да се развие в третокласници от училището любов към природата и изграждане на правилно екологично поведение. В програмата са предвидени викторина за водните ресурси на Национален парк „Рила“ и представяне на подготвени от децата проекти, свързани със защитени видове растения и животни, включени в Червената книга на България. 

На 22 и 23 март, в двата посетителски-информационни центъра на парка в Паничище и Самоков ще се проведат Дни на отворените врати. Експертите от центровете ще насочат вниманието върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс пред посетителите, ще бъдат представени и факти и видеа за водните ресурси в националния парка. 

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г., с фокус върху значението на сладководните води, припомнят от парковата дирекция. Световният ден на водата насочва вниманието върху грижата за опазването на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.

През 2024 г. темата на Световния ден на водата е „Използвайте водата за мир“.

/ЛРМ/



Източник БТА