Десетки деца от община Павел баня отбелязаха 134-тата годишнина от рождението на Чудомир в родното му село Турия

0
69


Десетки деца от община Павел баня отбелязаха днес 134-ата годишнина от рождението на писателя – хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир пред неговата родна къща в село Турия. Това съобщи за БТА кметът на общината Иса Бесоолу. В негова чест ежегодно администрацията в Павел баня организира традиционните Чудомирови празници, в чиято програма участват малки и големи. 

Тази година кметовете на Павел баня и на село Турия решиха да провокират децата, като им дадоха възможност да се представят с хумористична сценка, дефиле, разказ или прочит на произведение от Чудомир и така да отбележат рождения ден на писателя. Включиха се деца от различни възрасти, които представиха драматизации на различни негови произведения. 

Празникът събра не само децата и техните преподаватели, но и местните жители от село Турия, посочи кметът.  Отбелязването на рождения ден в село Турия завърши с почерпка за всички, а събитията по случай празника продължават. Тази вечер в залата на Народно читалище „Напред – 1903” в Павел баня ще се играе второто от петте представления, участващи в Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото”. Това е „Не сме от тях” по Чудомир на Търновския драматично-музикален театър „Константин Кисимов”. В утрешния ден на сцената на павелбанското читалище ще се качи Кръстьо Лафазанов с моноспектакъла си „КОМИКадзе НА КРЪСТЮПЪТ” по текст на Елена Лафазанова.

/ТС/



Източник БТА