Двама млади, но вече утвърдени български музиканти, ще са солисти в предстоящия концерт на Симфониета Враца „Магията на вариациите“

0
62



Един от най-бързо проспериращите български млади челисти Сион Найман ще излезе за първи път на врачанска сцена, този петък, в концерта на Симфониета – Враца „Магията на вариациите“. Той ще изпълни произведения на Пьотр Илич Чайковски „Вариации на тема Рококо“ и „Италианско капричо“, оп. 45. Найман, който в момента е студент в Университета по изкуствата в Берлин, сподели пред журналисти, че няма нищо по-хубаво за един млад артист да отиде там, където е никой и да извърви отново пътя нагоре, защото това „го кара да пречупи нови стени и да си отвори нови врати“.

„Изключително много се вълнувам, тъй като за първи път ще свиря с оркестъра на Враца! Мисля, че публиката ще изпита едно рядко удоволствие, тъй като програмата е много добре подбрана, всеки е вдъхновен и мисля, че ще се получи един много добър концерт. Музиката е един начин на изказване и разказване на живота и аз съм щастлив, че това е моят начин на споделяне“, обясни Найман.

На сцената ще излезе още един утвърден млад български музикант, вече познат на врачанската публика –  Виктор Костов, който ще е солист на произведението на Сергей Рахманинов „Рапсодия върху тема от Паганини“. „Пътувам, изнасям концерти и рецитали, участвам в конкурси, това ме мотивира – точно този допир до публиката“, разказа Костов. По думите му, където и да е бил – българската публика си остава най-топлата и всеки път, когато излиза на българска сцена е едно ново приключение за него.

Публиката ще чуе и „Прелюд към операта Хованщина“, от Модест Мусоргски, диригент на концерта ще е Светломир Златков. 

„Интересна програма. Характерното за двете произведения със солисти е това, че въпреки че са много различни, има различна техника, има едно общо нещо – много са искрящи, бляскави, виртуозни“, обясни при представянето на пролетния сезон директорът на Симфониетата Христо Павлов.

Още на други ден – 23 март, концертът „Магията на вариациите“ ще бъде представен и в софийската зала „България“.



Източник БТА