Градската природа е във фокуса на конкурса „Граждански будилник“ 2024

0
66


„Активизъм в действие: Силата да спасим градската природа“ е темата на конкурса „Граждански будилник“ 2024. За седма поред година творците могат да кандидатстват в три категории – „Фотография“, „Илюстрация“ и „Литература“, а срокът е до 5 май, съобщават организаторите.

Авторите на творбите от трите конкурсни категории, които бъдат оценени от журито на първо, второ и трето място, ще бъдат удостоени с парични награди по време на фестивала „Граждански будилник“, който тази година ще е на 31 август. Избраните  творби ще бъдат представени в изложба на открито в парка на Националния дворец на културата (НДК), от 22 август до 5 септември, и ще бъдат разпространени в онлайн изложба.

Журито на конкурса също е разделено в три категории. Фотографиите ще бъдат оценявани от Надежда Павлова – куратор на галерия „Синтезис“, Мирослав Маринов – фотограф, преподавател по фотография и основател на „Софийска фотографска школа“ и Александър Николов –  визуален журналист, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“.

Жури в литературната категория ще са Зорница Христова – писател, преводач и журналист, Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург, и Людмил Илиев – журналист. Илюстрациите ще бъдат оценявани от Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm, Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, и Весела Данчева – режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия. 

Процесът на журиране ще е в колаборация с двама експерти в природозащитната сфера, които ще имат консултативно участие в журито, посочват организаторите.

/ ГН

/ХТ/



Източник БТА