Галерия „Академия“ прави изложба по повод сто години от рождението на Георги Баев

0
62



Изложба по повод сто години от рождението на Георги Баев (1924–2007) ще бъде открита на 21 март в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. Експозицията ще продължи до 15 април, съобщават организаторите.

В изложбата са включени творби от фонда на Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ и от колекцията на семейството. В нея има 42 творби, които проследяват различни периоди в неговото творчество – от най-ранните графики от 50-те години на ХХ век („Момче“ 1957, „Рисунка“ 1957, „Ателието“), до 60-те години на ХХ век, когато Баев категорично избира живописта за свое творческо верую („Утро“ 1962, „Лодки“ 1963). Не са пропуснати и творбите „Пролетни нощи“ (1966), „Пране“ и „Край колодрума“ (1967), които професор Аксиния Джурова определя като „емблематични за развитието на българското изкуство тогава и днес“.

„Оценявайки високо постиженията на живописеца, Община Бургас в партньорство с Национална художествена академия организират ретроспективна изложба „Георги Баев. 100 години от рождението на художника“ посветена на значимата годишнина“, отбелязват от НХА.

Организаторите допълват, че по време на откриването на изложбата детски хор „Милка Стоева“ при Младежки културен център – Бургас под диригентството на Мариета Секлемова и Лили Бедросян и клавирен акомпанимент на Миглена Славова ще изпълни композиции на Петър Льондев, Николай Кауфман и Георги Петков. Със своята 75-годишна история и днес Детски хор „Милка Стоева“ продължава да прославя страната ни, следвайки традициите, положени от неговия създател Борис Ибришимов и продължени от дългогодишния диригент на състава Милка Стоева, посочват организаторите.

Георги Баев е определян като знаково и емблематично име, свързано най-вече с пейзажната живопис от втората половина на ХХ век. Роден е през 1924 г. в Бургас. Завършва Националната художествена академия (1949), специалност „Живопис“ при професорите Илия Петров и Дечко Узунов. В края на 60-те и началото на 70-те Георги Баев се отдалечава от пряко копиране на натурата, ориентира се към абстрактния лиризъм и условността на пейзажния фрагмент („Мрежи“ 1974, „Пейзаж в синьо“ 1975, „Плаж“ 1979).

Към най-зрелия му период спадат 70-те и 80-те години на ХХ век, време на динамична творческа активност. Морето става основна тема в творчеството му. През 1983 г. е подпалено ателието му унищожени са стотици творби. През 1986 г. Баев става носител на Хердеровата награда на Виенската академия за изкуство. Представен е в 34-томния речник за изкуство на лондонското издателство „Макмилън“. В настоящата изложба са експонирани картини от цикъла „Спомен“ и серията „Бариери“. Георги Баев е депутат в VII Велико народно събрание (1990 – 1991 г.). Умира на 18 февруари 2007 г. в Бургас.

/ВСР



Източник БТА