В позиция от Американския еврейски комитет в България осъдиха вербалното нападение срещу Даниел Лорер

0
54



В позиция 

В своя позиция от Американския еврейски комитет в България осъдиха вербалното нападение срещу депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Даниел Лорер на 14 март. Осъждаме проявата на реч на омразата срещу депутата Даниел Лорер, още повече, че обвиненията в липса на лоялност са на база на неговия еврейски произход, се посочва в позицията.  

Като част от глобалната организация на евреите, която стои в предните редици в борбата за налагане и защита на универсалните човешки права и демократични ценности, Американският еврейски комитет в България припомня, че подобни твърдения, свързани с антисемитизъм, допринасят за по-нататъшното разпространение на речта на омразата и нямат място в България – демократична държава, която се гордее със спасяването на 50 хиляди евреи през Втората световна война и защитава хармонията между етносите. Ние подкрепяме усилията на българските власти в борбата с антисемитизма и ксенофобията и изразяваме надежда, че този възмутителен акт ще бъде разгледан с необходимата решителност от компетентните власти, заявяват от Американския еврейски комитет.  

В позиция на 15 март от партия „Продължаваме промяната“ (ПП) заявиха, че се противопоставят твърдо на всякакъв вид дискриминационна реч и хулигански атаки, по повод случай на вербално нападение спрямо народния представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Даниел Лорер.

От ПП съобщиха, че на 14 март депутатът Даниел Лорер е бил заобиколен плътно от група хора, “които бяха идентифицирани от медиите като привърженици на ПП „Възраждане“”, и нападнат вербално. След като Лорер е напуснал кафенето в близост до Народното събрание, той „става жертва на хулигански прояви и реч на омразата на база неговия еврейски произход“, допълниха от „Продължаваме промяната“. 

За нас, като партия в държава членка на Европейски съюз, е недопустимо в XXI век все още да съществува подобен тормоз на етническа или верска основа, заявиха още от ПП и допълниха, че многократно като партия са се доказали като привърженик на свободата на изразяване, но са останали ожесточен противник на речта на омразата. 

/ЛРМ/



Източник БТА