Възстановили сме изцяло неработещото осветление на Южния и Западния парк, съобщи кметът на София Васил Терзиев

0
67



Възстановили сме изцяло неработещото осветление на Южния и Западния парк, работим активно това да се случи и в останалите два големи парка – “Заимов” и “Хиподрума”. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Той допълни, че до март 2025 г. се планира и осъвременяване на осветлението на основните булеварди в града с LED осветление.

Васил Терзиев написа още, че в Южния парк са сменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Трябва да започне работа по проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк със спирката на градския транспорт на ул. “Бяла черква”, което би позволило хората от квартала да се придвижват спокойно, а не да избягват тъмните сега алеи, посочи Терзиев.

До края на следващата седмица Западен парк ще има 100 % работещо осветление. Там екипът възстанови над 400 осветителни тела, написа още кметът на София.  

Ситуацията в парка “Заимов” е доста по-трудна, заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове, затова и дейностите там ще отнемат няколко месеца. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим, допълни още градоначалникът.

За парк “Хиподрума”, в който от десетилетия не е поддържано осветлението, подготвяме план за проектиране на осветителната мрежа до края на месеца, посочи още Васил Терзиев. 

До края на другата седмица в Столичния общински съвет ще бъде внесен проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди. Той предвижда да подменим 8000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард, каза още кметът.

На 14 февруари от столичната администрация обявиха, че Столичната община ще предприеме мерки за решаването на проблема с осветлението на територията на четири софийски парка. Първите паркове, които бяха посочени, че ще са във фокуса за подмяна и обновяване на осветлението, бяха Южен парк, Западен парк, парк “Заимов” и парк “Хиподрума”.

След обновяването на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване и на останалите, каза още Терзиев. Столичната община се ангажира да предприеме всички необходими стъпки, за да изгради модерно осветление, за да може парковете да се използват пълноценно и безопасно от софиянци, написа тогава във Фейсбук столичният кмет. 

Васил Терзиев честити и днешния 3-ти март. “Честит ден на Свободата! Най-добрият начин да почетем свободата и делата на тези, които са я извоювали, е да се борим всекидневно за нея. И да не забравяме, че не е даденост.”, допълни в пост във Фейсбук столичният кмет.



Източник БТА