Военноморското училище е активен участник във формирането на общата политика на НАТО, каза кап. Калин Калинов

0
70


През 20-те години, в които България е член на НАТО, Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна изключително успешно участваше в различни инициативи и успяхме от изпълнители на стандартите да станем активни участници в процесите по формирането на общата съюзна политика, каза днес заместник-началникът по учебната част на Морската академия кап. I ранг проф. д-р Калин Калинов. Той бе сред гостите на официалното откриване на изложбата на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“. Събитието се проведе едновременно в националните пресклубове на Агенцията в страната и в чужбина. Експозицията разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА.

Членството в НАТО за ВВМУ не беше културен шок, защото училището е световно от край време, допълни Калинов. По думите му опитът в общуването с други нации и ползването на английски език е помогнал на екипа на училището да се интегрира бързо и със самочувствие. Когато влязохме в Алианса и посетихме други училища като нашето, видяхме, че по нищо не им отстъпваме и не сме за подценяване, обясни Калинов. По думите му на по-късен етап е видял същото и при курсантите. Всяка година 50 курсанти извършват образователен обмен с университети от целия Алианс, допълни Калинов и уточни, че когато се върнат младежите, се усеща, че са уверени в себе си, в подготовката си.

Сред постиженията на ВВМУ след влизането на страната ни в НАТО Калинов посочи и работата на екипа по програмата DEEP. Той лично е бил академичен наставник по нея в предприсъединителния процес на Македония. Началникът на училището флотилен адмирал Боян Медникаров е изпълнявал същата функция за Одеса. Сега българските специалисти водят курсове в Азербайджан. В рамките на програмата специалистите от ВВМУ са патентовали два комплекта курсове. Калинов уточни, че единият е по процедури на планирането на учения и използването на силите, а другият – за управление на процесите и качеството.

От миналата година поехме и ръководството на традиционното ежегодно съвместно морско учение по маневриране по стандарти и процедури, възприети от Алианса, разказа още Калинов. По думите му до 2023 г. то е било ръководено от офицери от САЩ.

С годините разбрахме, че членството в НАТО прераства в приятелство, то значи контакти и равнопоставено участие в различните инициативи, посочи Калинов. Според него държавите не просто членуват в Алианса, а се сближават, като всяка нация запазва собствената си уникалност.

/ХТ/



Източник БТА