Палеонтолози описаха неизвестен досега вид древно влечуго. То е живяло на Земята преди зората на динозаврите – преди 249 милиона години.

На вида е дадено научното наименование Kwatisuchus rosai. По време на живота това същество достигало около един и половина метра дължина.

Влечугото е класифицирано като benthosuchidae, малка група от гигантски крокодилоподобни земноводни, живели през триаския период. Те водят предимно воден начин на живот, живеещи в реки и езера. Досега групата е напълно изчезнала, не оставяйки живи потомци.
Фосилизираният череп на бентозух е намерен във формацията Sangha do Cabral, седиментна скална формация в Бразилия. Учените са стигнали до извода, че този вид е живял в среда, опустошена от най-голямото масово измиране в историята на планетата – Великия Перм (преди 252-250 милиона години).

По време на това събитие на изчезване около 90% от всички видове изчезнаха. Темноспондилите (дезартикулирани гръбначни) земноводни обаче успяха да се адаптират към живот в условия на силен екологичен стрес, поради което се разпространиха по целия свят.

Изследванията показват, че това е най-разнообразната група от примитивни четириноги, регистрирани на всеки континент на Земята. Изучаването на тази група дава по-добро разбиране за това как изчезването засяга планетата и как видовете могат да се справят с тях, съобщава The Anatomical Record.

По-рано беше съобщено, че най-старите многоклетъчни организми са открити в северен Китай . Тяхната възраст беше оценена на 1,63 милиарда години.