• Руският президент Владимир Путин заедно с белоруския си колега Александър Лукашенко откриха на 27 януари мемориал в памет на цивилните граждани на СССР – жертви на нацисткия геноцид по време на Великата отечествена война.

Мемориалът е издигнат на територията на Гатчинския район на Ленинградска област по инициатива на Руското военно-историческо и Руско историческо общество. По време на Великата отечествена война тук са били разположени военнопленнически лагери и донорски концентрационни лагери за съветски деца.

Въз основа на резултатите от творчески конкурс за най-добър архитектурен и художествен проект, авторите на мемориалния комплекс са скулптор Андрей Коробцов и архитект Константин Фомин.

Мемориалът представлява стела, на върха на която има фигура на майка с деца. По-долу има скулптурна композиция от 150 барелефа, които пресъздават историите на реални жители от различни части на страната, загинали от ръцете на нацистите.

Също така близо до стелата е Вечният пламък, в основата му имената на концентрационните лагери, разположени в европейските страни, са написани на различни езици.

Откриването на мемориалния комплекс е насрочено да съвпадне с 80-ата годишнина от освобождението на Ленинград от обсадата.

На церемонията по откриването присъстваха и политици, общественици и 80 участници в автошествието „Внуците на победата”. Ленинград“.

„Ленинградчани защитиха града си докрай, изпитвайки всички мъки на блокадата“
Какво пишат кореспондентите на Известия за пълното премахване на блокадата

По-рано същия ден Путин отдаде почит на жертвите на обсадата на Ленинград на Пискаревското гробище и положи цветя на паметника „Граничният камък“ на Невския проспект.

Обсадата на Ленинград продължава 872 дни от 8 септември 1941 г. и отнема живота на повече от 1 милион души. Беше възможно да се пробие нацисткият пръстен около града на шестия опит благодарение на операция „Искра“. Единственият начин да се достави храна до обсадения град беше Пътят на живота, положен върху леда на Ладога. На 27 януари 1944 г. блокадата е вдигната, пише ИЗВЕСТИЯ.