• Основната разлика между високосната година и останалите е броят на дните в календара

Н астоящата 2024 година, определена в китайския календар като година на Зеления дървен дракон, е високосна. От древни времена се е смятало, че тези периоди носят нещастие и страдание. Нека се опитаме да разберем дали това наистина е така.

Основната разлика между високосната година и останалите е броят на дните в календара. Те са 366, което е с един ден повече от нормалните. Откъде идва това? Тропическата година не продължава точно 365 дни, а 365 плюс още 5 часа и 48 минути. В продължение на четири години допълнителните дни се натрупват. Терминът „високосна година“ започва да се използва за първи път в Римската империя и е въведен от Юлий Цезар.

Източник: iStock/Getty Images

Така се случва, че от древни времена различни бедствия, катастрофи, болести и епидемии са приписвани на високосната година. Учените обаче смятат, че причината за човешките страхове е в самите тях, в човешката психология. В крайна сметка в природата няма такова нещо като „високосна година“, а хората са го измислили.

Всички популярни вярвания, свързани с тези години, нямат научна основа. Отдавна е доказано, че не се различават от обикновените години по отношение на броя на природните бедствия или причинените от човека.

Когато Юрий Цезар въвежда високосната година, той решава, че на всеки две години ще се добавя допълнителен ден към календара. Математиката обаче се оказа не съвсем точна, тъй като някои празници постоянно сменят сезоните си. Всичко това причинява определени неудобства. Затова един ден астрономът Сосиген обявява, че всяка четвърта година трябва да е високосна.

Да, високосните години имат своите печални събития. Например на 2 февруари 1556 г. в Китай се случва силно земетресение, което убива 830 хиляди души. На 28 юли 1976 г. земетресение в Източен Китай взима 750 хиляди жертви. Около 100 хиляди души стават жертви на мощното земетресение в Ашхабад през 1948 г., а през 1988 г. 23 хиляди души загиват от това природно бедствие в Армения. През 1912 г. Титаник потъва. Високосните години включват също катастрофата на френския самолет Конкорд, потъването на руската подводница Курск и много други. Други природни бедствия и човешки грешни действия обаче не попадат под магията на високосните години.

Източник: iStock/Getty Images

Масивна вулканична експлозия в Индонезия през 1815 г. убива 92 000 души. Катастрофалното наводнение, случило се през 1887 г. в Китай на Жълтата река, отнема живота на 900 хиляди души. Най-лошият циклон в историята през 1970 г. в Бангладеш отнема живота на 500 хиляди души.

Могат да се дадат още много примери. Годините 1905, 1914, 1917, 1941, в които се случват най-ужасните и кървави катаклизми в историята на миналия век, не са високосни. Аварията в Чернобил (1986 г.), потъването на ферибота “Естония” (1994 г.), терористичният взрив на кулите близнаци (2001 г.) и др. също не попадат във високосни години. Може би изобщо не става въпрос за магията на числата?

Единствените, които наистина „страдат”, са родените на 29 февруари, защото трябва да празнуват рождения си ден веднъж на четири години. Шансът да се родите на тази дата е малък, но има и такива хора, за които съдбата е подготвила тази неприятна изненада.  https://www.vesti.bg/