На този ден се почита най-злото божество от славянския пантеон – познато ни от детските приказки като Кашчей или Чернобог (черна змия, Кошчей) – Господарят на Нави, Мрака и Царството на Пекел. Бог на студа, разрушението, смъртта, злото; Бог на лудостта и въплъщение на всичко лошо и черно.

Славяните разделят целия свят на две половини: добри и зли, или приятелски и враждебни към хората. Всеки от тях е олицетворен от свой бог. Враждебният се олицетворява от Чернобог.

Kashchei е изобразен като хуманоиден идол, боядисан в черно с посребрени мустаци. Жертви му се правят преди началото на важни задачи, например преди да тръгнете на военна кампания. Жертвите често са кървави и човешки, убиват пленници, роби и коне.

Според старославянските обичаи точно в полунощ от 29 февруари срещу 1 март трябва тържествено да смачкате сурово пилешко яйце в ръката си – така Кашчей, чиято смърт традиционно се крие в яйцето, приключва и тъй като Кашчей символизира зимата, зимата също свършва по същото време.

Древните твърдяли, че ако смачкате яйцето, снесено от кокошка на Коледа, няма да има повече слана през март.

„Кашчей, каквото и да погледне, всичко повяхва.“ „Кашчей върху добитъка – добитъкът умира, Кашчей върху тревата – тревата изсъхва.“

„Нека всеки славянин помни смъртта в живота и да види живота в смъртта. Защото животът и смъртта са форми на съществуване, два полюса на един магнит, които не съществуват отделно един от друг в природата.”