На 29 февруари 1288 г. в шотландския парламент е приет необичаен закон, според който мъж, който откаже да се ожени за жена, която му е предложила брак, е длъжен да плати глоба.

Изграждането на железопътния тунел Готард през алпийския масив Готард започва през 1872 г. По това време това е най-дългата подземна железопътна линия в света – 15 км, на 1150 м надморска височина. Около 180 души загиват в този тунел при много трудни условия: кал, гранитен прах, който разяжда всичко. На 29 февруари 1880 г. тунелът е отворен. По него се движат влакове и днес.

Херман Холерит е работил за Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Обработвайки огромни количества материал на ръка, той започва да търси начини за ускоряване на обработката на данни. Така на 29 февруари 1888 г. се появява статистическият табулатор. Холерит организира компания за производство на табулатори. В момента тази компания, претърпяла няколко промени и преименувания, е най-голямата индустриална компания в света и носи името International Business Machines Corporation или IBM , познато на всички компютърни потребители .

По света има около 4 милиона души, родени в последния ден на февруари през високосна година. Това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Специалисти са изчислили, че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500. Мнозина вярват, че родените през високосна година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Обикновено се казва, че те носят по-силна интуиция, имат изострен усет и способности.
В книгата на Гинес можете да намерите историята на норвежко семейство, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години.
Високосните години се появяват за първи път преди около 2000 години, с преминаването от Римския календар към Юлианския през 45 г. пр.н.е.
В Гърция пък приемат, че е на късмет, ако двойките сключват брак по време на високосна година.
През 1712 г. в Швеция този ден пък е последван от 30 февруари, преди държавата да възстанови Юлианския календар. В бившият СССР през 1930 и 1931 г. месец февруари се е състоял от 30 дни. После се отказали от тази продължителност. Куриозното е, че и до днес там има живи хора, които са родени на 30 февруари и никога през живота си не са могли да празнуват своя рожден ден на самата дата.

На тази през 1940 г. филмът „Отнесени от вихъра“ печели 8 награди Оскар. Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е катастрофата на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г., когато загиват 123 души на борда.  През 2012  в Токио завършва строителството на най-високата телевизионна кула в света, наречена „Небесно дърво“.