• Роденият в Добруджа земеделски производител бе сред 60-те гости и домакини на 82рия рожден ден на Илия Костов, член на ПК „Дора Габе“

Текст и снимки: Румен Николаев 

Щедър дарителски жест направи агробизнесменът Петър Колев на пенсионерския клуб „Дора Габе“ в Добрич на 21 февруари. Роденият в Добруджа земеделски производител дари 2500 лева за закупуване на народни носии на самодейците от пенсионерския клуб „Дора Габе“ в Добрич. При бурни и възторжени овации от приятно изненаданите присъстващи дарението получи председателят на клуба Мария Сталева по време на празнуване на 82-годишнината на Илия Костов, член на клуба. Около 60 души дойдоха на празненството да уважат този добруджанец, роден и израсъл в някогашното село Княз Симеон, сега с. Дончево. Бай Илия, както го наричат свойски близките и земляците, получи подаръци от уважилите го на тържеството, цветя от Таня и парична сума. Председателят на областния добрички съвет на пенсионерите Георги Иванов поздрави рожденика, когото познава повече от 50 години, и пожела той да покани празнуващите отново и на своята 100-годишнина. По-късно Георги пя за Илия.

Исмет Салиев даде тон на тържеството с песенно и изпълнение на устна хармоника. Някогашният обущар от обувния завод в Добрич пожела на Илия Костов да поддържа огъня на настроението жив с „Дай простор на моите мечти“. Председателят на клуба Мария Сталева поздрави своя клубен член отначало с „Прочула се мома Румяна, че била много хубава, хубава, още работна“. После тя продължи с песен за мома Драгана с девет девера.

Въпреки своите над осем десетилетия житейски път рожденикът игра наред с по-млади от него и танцува валсове и танго под звуците на акордеон. Илия Костов е бил ученик в село Дончево при Христина Павлова до 7 клас, след което учи машиностроене в техникум в Русе. Дълги години е бил шофьор в Птицекомбината в Дончево още от създаването му в 1965 г. После е обучавал над 200 шофьори в автошколата в Добрич. Един от най-възрастните, дейни и уважавани членове на ПК „Дора Габе“ е работил в завод „Хан Аспарух“ и е карал автобуси в ДАП в Добрич.

С носиите, които пенсионерският клуб ще закупи с направеното от Петър Колев по време на рожденния ден дарение, самодейците ще участват в събори и фолклорни фестивали. Те са поканени на събора на Св. Марина до селата Крумово, Драганово и Ботево. Дарителят от Добруджа е възродил столетната традиция през 2003 г. и досега хиляди самодейци от десетки общини, читалища и състави от региона, страната и чужбина представят в тази местност с възстановена манастирска сграда, църква и чешма непреходното народно творчество. Това лято, наред с богатото традиционно разнообразие от песни и танци, ще има и изненади. Една от тях е акцентуването на запазване и дигитализиране на оригинални записи отпреди близо 100 години на добруджански и други песни, танци и предания. Със съдействие на водещи специалисти и преподаватели от Софийския университет фолклорното богатство на Североизточна България ще бъде архивирано на нови съвременни електронни носители и популяризирано у нас и зад граница. Покрай народните традиции и кулинарите ще имат отново повод това лято през месец  юли да опитат от най-вкусните курбани, приготвяни на събора Св. Марина и овкусени майсторски от Йорданка Петрова, член на пенсионерския клуб „Дора Габе“ в Добрич.