Любовта е във въздуха… особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин периодично се превръща в идеалния ден за изразяване на чувства, обяснения в любов и всевъзможни мили жестове. Двойките нетърпеливо очакват настъпването на празника, за да отбележат подобаващо обичта си, а част от необвързаните тайничко се надяват да намерят своите половинки.

Денят на влюбените винаги е изпълнен с романтични вечери, сърчица, плюшени играчки, червени рози и шоколад. Всички тези прояви на сантименталност са свързани с най-ярката и открояваща се част на празника – любовта! Зад познатия Свети Валентин обаче стоят множество неизвестни факти, които заслужават внимание. Някои от тях са забавни, други – интересни, а на част от тях е трудно да се повярва.

Празникът всъщност е започнал като бунт – най-разпространеното вярване за този ден е, че император Клавдий II забранил на римляните да се женят, докато трае войната. Свети Валентин обаче се противопоставил на заповедта, бракосъчетавайки тайно няколко двойки. Именно тази негова проява на своеволие се възприела като бунт от останалите.

През 1797 г. едно британско издателство публикува „Помощник на младия мъж за писане на валентинки“, който съдържал любовни стихове за млади влюбени, които не можели да съчинят свои собствени. Развитието на печатарските услуги и намаляването на пощенските разходи през следващото столетие довежда до използването на не толкова личното, но по-практично изпращане на картички за Свети Валентин по пощата.

В САЩ първите масово произведени валентинки са фабрикувани и продадени през 40-те години на 19 век от Естер Хауланд.

Близо ¾ от всички, които купуват цветя на 14 февруари, са мъже – 73% мъже и само 27% жени. Интересен факт е също, че 15% от дамите избират цветята като подарък за…самите себе си. Факт е, че покрай този ден има наистина невероятни цветя и съчетания.

Червените рози символизират любов още от Древен Рим – розите, особено червените, са неделима част от романтичните жестове. Защо обаче? Традицията да се подаряват именно тези цветя като израз на любовта към някого датира още от Древен Рим и е свързана с факта, че червената роза е била любимото цвете на Венера – богинята на любовта.

Жулиета продължава да получава писма на този ден. Най-известният романс на Шекспир – този между Ромео и Жулиета, продължава да докосва сърцата на мнозина, особено в Деня на влюбените. Всяка година в италианския град Верона – там, където е играна и самата пиеса, се получават хиляди любовни писма, адресирани до Жулиета. Те биват запазвани и окачвани на стената под нейната тераса.

Жените купуват повече подаръци за 14 февруари – внушителните 85% от всички подаръци за този ден се купуват от жени. В това число влизат и онези дами, които решават за зарадват самите себе си, избирайки си нещо (симво)лично.

Кутията с шоколадови бонбони, оформена като сърце, е на цели 2 века – Ричард Кадбъри е създателят на идеята за съхранение на сладкото изкушение в познатата сърцевидна форма. През далечната 1880 г. той успява да я реализира специално за празника на Свети Валентин.

Цветовете и броят на розите, подарени в Деня на влюбените, са от значение – най-разпространеният цвят роза – червеният, символизира „любов и уважение”, розовият – „сладки чувства”, а белият – „чистота и изящество”. Броят също е показателен – една подарена роза означава „любов от пръв поглед”, с 12 от тях се казва „Обичам те”, 108 предразполагат към „Ще се омъжиш ли за мен?”, а 999 гарантират „Винаги ще бъдем заедно”.

14 февруари е масов избор за дата за предлагане на брак – средният брой предложения, които мъжете отправят към своите половинки на тази дата, е 220 000. Това представлява около 10% от всички направени предложения в рамките на една година.

Картичките или т.нар. „валентинки” – всяка година се разменят около 150 милиона валентинки, което прави 14 февруари вторият най-популярен повод за подаряване на картички след Коледа. Възприело се е също, че валентинки могат да получат не само на любимите на сърцето хора, но и на учители, най-добри приятели, майки и дори домашни любимци.

Произходът и значението на купидона – един от най-ярките символи на Свети Валентин безспорно е този на малкото купидонче (или амурче). Образът на въпросното пеленаче, което държи купчина любовни стрели, изстрелването на които кара хората да се влюбват едни в други, си има своята история. От една страна, в римската митология Купидон е син на богинята на любовта – Венера, а в митологията на Древна Гърция той е известен като Ерос – детето на Афродита, също богиня на красотата и любовта.

Приповдигнатото настроение, което Денят на влюбените носи със себе си, е винаги съпроводено с нетърпение, очакване и много изненади. Няма нищо по-хубаво от признатите и споделени чувства между хората. Разбира се, не е задължително всеки да е намерил своя спътник в живота, за да може да изпитва всички хубави емоции. Любовта е една и е между всички хора, но първо я откриваме в себе си.