Като деца често си задавахме едни на други въпроса “Кое ти е любимото животно?” и отговорът никога не е бил “Хлебарка”. И с основание.
Макар че си имат редица предимства като вид, например популярната теория, че ще оцелеят, дори хората да изчезнат напълно, вътрешно винаги сме били много по-близко до концепцията за убиване на хлебарки, а не колко интересни животинки могат да са всъщност.

Все пак, от чисто любопитство, решихме да изровим няколко интересни факта за хлебарките, които, ако не друго, ще ви накарат да ги намразите още повече и да не искате никога повече да не ги срещате в ежедневието си.

Хлебарките са нощни животни

Напастта от хлебарки обича да плъзва във вечерните часове, когато е тъмно и обитателите на дома обикновено спят кротко и невинно.
Могат да издържат без да дишат до 40 минути

Както споменахме, всички видове хлебарки са изключително устойчиви на разни физически неудобства, които биха били фатални за нас, клетите хора. Като това да не дишат 40 минути или да не си подават главата над водата за впечатляващия половин час.

Развиват впечатляваща скорост от 5 km/h

Въпреки че скоростта е характерна за възрастните индивиди, лошата новина е, че бебетата хлебарки са абсолютно способни да тичат също толкова бързо. Така че и да тичате след тях, едва ли ще ги хванете толкова лесно, въпреки че бягане в обратната посока, а именно максимално далеч от тях, е доста по-вероятния сценарий.

Могат да живеят до седмица без глава (злокобно!)

Ако досега не сме ви убедили колко безсмъртни и неподлежащи на елиминиране могат да се окажат хлебарките, то тук вече би следвало да сте искрено стресирани. С тяхната отворена кръвоносна система и дихателни органи, разположени върху същинското тяло, главата за тях е просто симпатичен аксесоар, който притежават основно за естетика.

Цялото многообразие от хлебарки може да се групира в над 4000 отделни вида

Макар и най-популярните в България видове да са ориенталската, американската и германската хлебарки, в световен мащаб има доста по-голямо многообразие, с което животът може да ни сблъска.

Американската хлебарка показва учудващо влечение към алкохола

Колкото и да ни се иска да имаме свръхсилата да осъществим цялостно земно прочистване от хлебарки, то няма как да не признаем, че в това конкретно отношение можем да се асоциираме с американската хлебарка. За нещастие, това означава, че трябва да сме още по-бдителни и защитно настроени към алкохола вкъщи.

Хлебарките са древни животни

Освен, че явно ще ни надживеят, хлебарките са се появили относително рано в еволюционен план. Има реалистични и подплатени с доказателства теории, че видът им е на повече от 200 – 280 милиона години.

Най-голямата открита хлебарка в света е дълга 15 сантиметра
И има размах на крилете около 30 сантиметра… За щастие, този конкретен вид се среща само в Южна Америка, така че Балканският полуостров е в пълна безопасност.

Хлебарките знаят, когато ги наблюдавате

Хлебарките са изключително чувствителни към вибрации поради развитите си сетивните органи, в частност космите по краката. Така че най-вероятно тя вече знае какво ѝ мислите, когато я забележите, и е готова да избяга светкавично.  https://offnews.bg/

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU