Близо до български териториални води е локализиран един от корабите, напуснали пристанището в Одеска област

0
151

©

Два товарни кораба са напуснали Украйна въпреки руските заплахи и са в Черно море. Един от тях е локализиран близо до български териториални води. Това съобщава Associated Press.

Корабът за насипни товари Anna-Theresa, плаващ под либерийски флаг и превозващ 56 000 тона чугун, напусна украинското пристанище Южне на 1 септември и вече е близо до българските териториални води, е съобщил украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Втори кораб, Ocean Courtesy, пътуващ под флага на Маршаловите острови, е напуснал същото пристанище със 172 000 тона концентрат от желязна руда. Този кораб е пристигнал в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд на 2 септември, според глобалния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic. На сайта не се посочва дали корабът е готов да продължи пътя си от румънското пристанище.

Двата кораба са плавали през временен коридор за цивилни кораби от черноморските пристанища на Украйна до Босфора, е допълнил Кубраков.

Коридорът минава край западните брегове на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези, контролирани от членовете на НАТО Румъния и България.

На 2 септември властите на българското пристанище Варна не са потвърдили дали корабът Anna-Theresa ще влезе в пристанището или ще продължи към Босфора.

Корабите са третият и четвъртият, които използват временния коридор, създаден от правителството на Украйна, след като Русия спря военновременно споразумение, целящо да осигури безопасен износ на зърно от Украйна. Корабите са акостирали в украинските черноморски пристанища преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник