Байдън греши, аз не провеждам лична политика

0
71


Президентът на САЩ Джо Байдън, който критикува начина на водене на войната в Газа, “греши”, заяви днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху в интервю за вестник “Политико”, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

Американският президент заяви, че Нетаняху “причинява повече вреда, отколкото полза на Израел” с начина на водене на войната в Газа.

“Не знам какво точно е имал предвид президентът, но ако е имал предвид, че провеждам лична политика против волята на мнозинството израелци и че вървя срещу интересите на Израел, то той греши и по двата въпроса”, каза израелският премиер.

“Първо, аз не провеждам лична политика, това е политика, подкрепяна от преобладаващото мнозинство от израелците. Те подкрепят действията, които предприехме, за да унищожим терористичните батальони на “Хамас”, допълни Нетаняху.

“Израелците също така подкрепят моята позиция, че трябва категорично да отхвърлим опита да ни бъде наложена палестинска държава”, добави той в момент, когато решението за две държави набира популярност в международен план.

“Израелците разбират, че ако направим нещо друго, ще имаме повторение на убийствата от 7 октомври, което ще навреди на Израел, палестинците и на мира в Близкия изток”, каза Нетаняху.

“Така че да се твърди, че политиката ми е лична и че нямам подкрепата на израелците, е невярно”, заяви той, като повтори, че “огромното мнозинство израелци са обединени както никога досега и разбират какво е важно за Израел”.

Американският президент, който все повече се разочарова от израелския си съюзник и е критикуван в редиците на избирателите си от Демократическата партия заради непоколебимата си подкрепа за политиката на Израел, вчера отправи необичайно остри думи за Нетаняху.

“Той има право да защитава Израел, има право да продължи да атакува “Хамас”. Но той трябва да бъде по-внимателен към невинните животи, които са загубени в резултат на неговите действия”, каза Байдън в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си и добави: “Според мен той причинява повече вреда, отколкото полза на Израел”.

Войната в Газа беше предизвикана от кървавото нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха около 1160 души, предимно цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални данни.

При ответната военна операция на Израел в Газа досега са загинали 31 045 души, повечето от които цивилни, по данни на министерството на здравеопазването на “Хамас”.





Източник 24часа