“Американски стек“ на писателя Калин Василев е отличен с 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ

0
62



 „Американски стек“ на писателя Калин Василев е носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник “Стършел”. Отличието беше връчено по време на официална церемония в зала “Любомир Кабакчиев” от председателя на местния Общински съвет Николай Златанов. На церемонията присъстваха председателят на тазгодишното жури в конкурса доц. Йордан Ефтимов, преподавател в Нов Български университет и главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. 

Награденият разказ е публикуван във вестник „Стършел“ през април м.г.

Доц. Ефтимов коментира, че Калин Василев има три публикувани разказа в изданието през изминалата година и колебанията на журито не са били толкова кого да награди, колкото коя от трите творби да бъде отличената. „Важно е да се припомни кое е сърцевината на една награда“, коментира той и изрази мнение, че двете най-съществени характеристики за всяко едно отличие са кой е патронът му и кои са предишните носители. Тази награда е наистина една много значима награда с много видни носители през годините, подчерта доц. Ефтимов. 

Николай Златанов пожела на победителя много творчески успехи както в литературата, така и в сферата на правото, в която работи. 

Калин Василев благодари на журито за високата оценка и на своя син Калоян, който е негов съветник относно текстовете, които пише. Той подчерта, че това е много ангажираща награда и изрази благодарност към организаторите на конкурса за това, че са го запазили и го организират вече толкова години. 

Михаил Вешим връчи на победителя и наградата на вестник „Стършел“ –  Майсторско свидетелство за майстор в бранша. 

Конкурсът „Чудомир“ е учреден през 1968 година. След смъртта на Димитър Чорбаджийски колективът на вестник “Стършел” решава ежегодно да организира конкурс за хумористичен разказ от български автор, като разказите могат да бъдат публикувани не само в „Стършел“, но и в други издания. Първият носител на наградата на името на Чудомир е Петър Назнакомов. Носители са били едни от най-известните български автори. Някои автори са награждавани повече от веднъж, но в един момент организаторите взимат решение авторите да не се повтарят и който веднъж е бил носител, да няма право да бъде награден отново. 

Конкурсът е част от програмата на Чудомирови празници 2024 в Казанлък, които бяха официално открити по-рано днес в Литературно-художествен музей “Чудомир”. Организатори са музеят, едноименната фондация и Община Казанлък, а програмата ще продължи до 1 април. 

Вечерта в зала “Любомир Кабакчиев” продължи с постановката “Министрите идат” на ямболския Драматичен театър “Невена Коканова”. Това е и едно от представленията, които ще се състезават за 21-ата награда “Комедиен хит на сезона”. 



Източник БТА