Агенцията по заетостта започва прием на заявки от работодатели по проект за безработни в неравностойно положение

0
59



Агенцията по заетостта (АЗ) започва на 8 март прием на заявки по проект „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Проектът е част от цялостен пакет от мерки, насочени към трудовата интеграция на безработни и неактивни с акцент върху хора в неравностойно положение. Предвидено е по проекта да бъдат включени в заетост общо 14 400 души, а продължителността му е до края на 2026 година. 

Работодателите ще могат да подават заявки по проекта в електронна среда и в рамките само на един месец – до 7 април (неделя), включително. Електронната заявка, която трябва да се попълни, ще бъде достъпна на официалната интернет страница на АЗ. 

След изтичането на срока АЗ ще класира заявките по реда на тяхното постъпване и при наличие на остатъчен финансов ресурс проектът ще бъде отворен за кандидатстване за нов период, за което ще бъде оповестена информация своевременно.

Целевите групи, които могат да се включат в проекта „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“, са неактивни и безработни хора, включително неактивни и безработни в неравностойно положение и неактивни и безработни с трайни увреждания (с установена степен на намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 75% и над 75%). За безработни и неактивни хора срокът за субсидирана заетост е за период до 6 месеца, за безработни в неравностойно положение – за период до 12 месеца, за безработни с трайни увреждания – до 24 месеца.

Средствата, които ще се възстановяват на работодателите по проекта, са под формата на единични разходи. Работодателите, които запазят заетостта на нает от тях човек след изтичане на съответния период на устойчива заетост, ще получат допълнителни еднократни стимули под формата на стандартна таблица за единица разход.

Заявки за свободни работни места могат да подават работодатели от реалния сектор, включително общини и общински предприятия. Поставени са и допълнителни условия, на които да отговарят кандидатите работодатели, за да бъдат одобрени за участие. По проекта ще се прилагат прагове от максимално допустим брой свободни работни места, които може да заяви един работодател – в зависимост от процента регистрирана безработица в общината, на чиято територия се разкриват работните места. 

До три месеца Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане ще дадат предложения за това как услугите на бюрата по труда да имат конкретен подход специално за уязвими групи, заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова  в края на февруари по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в парламента. Тя отбеляза тогава, че е необходимо изясняване на профила на безработния. 



Източник БТА