ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1486

ИРАН ОТХВЪРЛИ американските и европейските призиви за ограничения върху балистичните му ракети, но каза, че не планира да увеличава техния обсег, предаде Ройтерс. “Враговете казват, че ракетната мощ на Иран трябва да бъде унищожена, но ние многократно сме казвали, че нашият ракетен потенциал не подлежи на преговори”, заяви иранският министър на отбраната Амир Хатами.

ИРЛАНДСКИЯТ авиопревозвач Райънеър (Ryanair) пое изцяло контрола върху австрийската нискотарифна компания Лаудамоушън (Laudamotion), основана от бившия шампион от Формула 1 Ники Лауда.

ГРЪЦКИЯТ ТУРИЗЪМ отчете нов исторически рекорд през 2018 г. с 33 милиона посещения на чуждестранни туристи и приходи в размер на над 16 милиарда евро, заяви министърът на туризма Елена Кундура в интервю за телевизия Алфа.

АВСТРИЙСКИ БИЗНЕСМЕН подаде жалба срещу лидера на полските консерватори Ярослав Качински за неизплатени възнаграждения във връзка с голям строителен проект в центъра на Варшава.

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР на Италия Матео Салвини каза, че 47-те мигранти, блокирани на спасителен кораб край бреговете на Сицилия, ще бъдат допуснати на италианска земя само ако незабавно бъдат прехвърлени в Германия или Холандия, предаде ДПА.

ПАКИСТАНСКИЯТ  Върховен съд потвърди оправдателната присъда на християнка, прекарала години в очакване да бъде изпълнена смъртната й присъда за богохулство, като отхвърли внесена от ислямисти петиция с призив за екзекуцията й.

КРЕМЪЛ ПРЕДУПРЕДИ, че евентуална военна намеса във Венецуела може да доведе до крайно негативни последици, предаде ТАСС. “Колкото до военна намеса на трети страни, ние от самото начало казвахме, че ще има неизбежни, извънредно негативни последици от подобни необмислени действия”, заяви пред журналисти Дмитрий Песков.

КОНЕТЕ ВЪВ ВИЕНА вече ще бъдат с пластмасови подкови. Те са част от виенския чар – файтоните или както се наричат тук фиакрите, в които се разхождат туристите на австрийската столица и кочияшите им разказват интересни истории от времето на империята, запознават ги с архитектурните забележителности на красивия град.

ТЪЙ КАТО НЕ Е БИЛО възможно да се постигне единодушие сред всички държави в ЕС, правилата ще се прилагат в 18 страни. Те важат за Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.