У НАС – НАКРАТКО

0
1874

БЪЛГАРИЯ се намира на 77-мо място с индекс за възприятие на корупцията от 42 точки за 2018 г., обяви  Калин Славов, изпълнителен директор на българското представителство на Асоциация “Прозрачност без граници” – част от международната организация за борба с корупцията – Transparency International. В класацията за 2018 г. участват 180 страни. Малко преди нас – на 73-то място, са Суринам и Тунис, а след нас – на 78-мо място, са Буркина Фасо и Гана.

ПРЕМИЕРЪТ Бойко Борисов заяви, че до месец – месец и половина ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола. Сега и в горивата правим едни неща и ви гарантирам,  че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение – на всеки кран, пристанище, гемия, дете, с пояс да влезе, го виждаме във водата – дали е в Дунав или в Черно море, допълни той. Борисов посочи, че това не е приятно на засегнатите среди и им създава напрежение.

ОЦЕНЯВАМЕ двете години от мандата и президента Румен Радев с три думи – последователен, съдържателен и перспективен, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

ДВОЙНО ПО-ВИСОКИ сметки за ток отчита бизнесът през декември спрямо същия месец на м.г. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Причината е шоковият скок на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден.

IT СЕКТОРЪТ ВЛИЗА в училищата по нова програма на МОН. Една от новите програми e „IT фирми в училище и учители в IT фирми”, която позволява на сектора да влезе в училищата, а учители да изкарат стаж в компаниите. Бюджетът на програмата, която включва три модула, е 1 млн. лева. Четири нови програми и променени модули в останалите 13 бяха представени на пресконференция от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

ШЕФЪТ на МВР болница Илия Баташки е дал обяснение пред служители на МВР за екшъна, който се разигра в сградата на лечебното заведение. 7-8 охранители са пробвали да влязат при началника си Стайко Стайков, който е в болницата. Гардовете поискали да поемат охраната на сина на Миню Стайков, който бе докаран вчера в болницата. Униформените, които са от Главна дирекция Изпълнение на наказанията, обаче са реагирали хладнокръвно и спрели неканените гости.