Отпадат два изпита за четвърти клас

0
1129

Отпадат два от изпитите, които се държат от учениците в четвърти клас. Това става ясно от новия график за учебните дни и ваканциите, който просветното министерство пусна за обществено обсъждане.

Отпадат изпитите по “Човек и общество” и “Човек и природа”. Така децата ще се потят само на тестове по български език и математика, които ще се проведат съответно на 27 и 29 май.

От години началните учители, а и родителите, протестират срещу голямото количество изпити на четвъртокласниците, които не служат за нищо, освен за да има просветното министерство статистика как се справят децата. В края на миналата учебна година едно от сдруженията на школските директори внесе в МОН предложение за намаляване броя на изпитите на десетгодишните, като предложи това да бъде общ тест по всички предмети. МОН не прие изцяло предложението, но все пак редуцира изпитите до два.

Министерството обяви също и датите на матурите – 20 май за литература и 22 май за втори зрелостен изпит. За първи път изпити ще държат и учениците от 10 клас, които завършват първи гимназиален етап по новата програма. Те ще положат своите тестове по български и математика в един и същи ден с изпита на седмокласниците – на 9 юни и на 11 за математиката, съобщава tvn.bg. https://lupa.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST