Валери Божинов прати Левски в ЛИГА ЕВРОПА

0
833

Левски успя да победи с 1:0 Етър в баража за Лига Европа. В герой за “сините” се превърна Валери Божинов. Звездата влезе на смяна в 71-ата минута и се разписа още при първото си докосване с топката. Баражът беше доста скучен, като опасностите пред вратите на националите Николай Михайлов и Христо Иванов бяха само няколко. След минималната победа Левски се присъедини към компанията на ЦСКА и Локомотив (Пловдив), които също се класираха за Лига Европа. Първенецът Лудогорец пък отново ще представя страната в Шампионска лига.

Мачът на “Герена” беше последен за треньорите Георги Тодоров и Красимир Балъков. Временният наставник на Левски сдава поста на Петър Хубчев, който пък беше сменен в националния отбор от Бала. “Сините” участваха в трети пореден бараж във формата на Първа лига, след като завършиха на трето място в крайното класиране. През 2017 година Левски победи драматично Верея с 10:9 след дузпи, а миналата година се наложи с 4:1 над Черно море.

Левски започна срещата една идея по-агресивно, сякаш показвайки на своя опонент решителността си да спечели трети пореден бараж за участие в Лига Европа. Първоначалният натиск на “сините” обаче се изрази в коварно центриране на Иван Горанов в 5-ата минута, което беше изчистено от добре позиционирания на далечната греда Пламен Гълъбов. Николай Михайлов постави под напрежение колегите си от Левски в 9-ата минута, когато Деян Иванов върна топката към него, ала лошото му изчистване без малко не сътвори огромен подарък за нападателите на Етър. Селекцията на Георги Тодоров пробва да сюрпризира своя опонент със заучено положение от фаул в 16-ата минута. Давиде Мариани хитро върна назад за Живко Миланов, но опитният бранител не успя да прокара коженото кълбо между купа от защитаващи се играчи на Етър. Първият точен изстрел в мача беше регистриран в 26-ата минута. Паулиньо напредна от крилото към центъра на терена и отправи шут от границата на наказателното поле, който попадна в прегръдката на Христо Иванов. “Болярите” на Краси Балъков можеше да постигнат изключителна успеваемост, след като бяха близо до гола още при първия си корнер в половината на Левски. Венци Василев беше забравен от футболистите в синьо, но изстрелът му с глава в 29-ата минута мина над горната греда.

Двата тима имаха момент на офанзивен порив в 62-ата минута. Първо поразен от него беше съставът на Левски. Илия Юруков пусна хитър пас за намиращия се в засада Слави Костов. Флагът на страничния съдия не бе вдигнат, което позволи на нападателя да стреля от малък ъгъл право в ръцете на покрилия своя периметър Христо Иванов. Етър моментално прехвърли събитията в полето на опонента си, където Дани Младенов закъсня със стотни от секундата, за да засече едно остро центриране от фланга на Батрович. С настъпването на 70-ата минута треньорът на Левски Георги Тодоров предприе очаквана смяна, като пусна в игра Валери Божинов на мястото на Слави Костов. Нападателят с №86 едва ли си мечтаеше и за по-добро включване в мача, реализирайки секунди след появата си на терена. Всичко започна от добра комбинация по фланга между Стаси Иванов и Живко Миланов, която завърши с центриране на опитния защитник. Подаването му се оказа изключително точно и намери вклинилия се между защитниците на “болярите” Божинов. За бившия нападател на Ювентус пък остана най-лесното и отблизо наказа Христо Иванов с глава. Божигол отпразнува своето попадение изключително емоционално, показвайки с жестове, че неговото място е на “Герена”. В 83-ата минута “виолетовите” бяха близо до постигането на тази своя цел, след като момчетата на Краси Балъков създадоха сериозна опасност в полето на Михайлов. Възможността да нанесе решителен удар имаше Иван Стоянов, но след рикошет в крак на “син” бранител топката излезе в корнер.

Tака България има своя последен представител в задаващото се издание на Лига Европа за сезон 2019/20. Жребият ще се тегли на 19 юни. Мачовете от първия квалификационен кръг са на 11 и 18 юли.