Всяка година НА 23 март, по инициатива на Световната метеорологична организация под егидата на ООН , се провежда Световен метеорологичен ден или Световен ден на метеорологията , който се чества от 1961 г., а мотото на Деня са думите : „ Време, климат и вода в информационната епоха .“

На 23 март 1950 г. влиза в сила Конвенцията на Световната метеорологична организация (СМО), която провъзгласява създаването на организацията. За рождена дата на СМО се счита 1873 г., когато е създаден нейният предшественик Международната метеорологична организация (IMO), която през 1951 г. се трансформира в специализирана агенция на ООН, преименувана на Световна метеорологична организация и оттогава по-пълно отразява международния характер на метеорологията. В момента (към 2023 г.) 187 държави и шест територии са членове на СМО.

На първо място, WMO се занимава с въпросите на времето, климата и водата и страните, които са част от нея, успешно си сътрудничат от много години, като обменят оперативни данни за състоянието на атмосферата, сушата, моретата, океаните, реките, въз основа на които се изготвят прогнози за времето и предупреждения за опасни хидрометеорологични явления.

СМО засилва сътрудничеството между националните метеорологични и хидрологични служби на своите членове и насърчава приложението на метеорологията в правителствените метеорологични услуги, селското стопанство, авиацията, корабоплаването, околната среда, водните аспекти и смекчаването на бедствия. Сред основните постижения на СМО са създаването на Световната програма за изследване на климата и създаването на Световната метеорологична служба.

Основната дейност на СМО е да подпомага страните при предоставянето на метеорологични и хидрологични услуги. В сътрудничество с други агенции на ООН и националните метеорологични и хидрологични служби, СМО подкрепя прилагането на редица екологични конвенции и играе важна роля в предоставянето на съвети и оценки на правителствата по свързани въпроси. Такива дейности допринасят за устойчивото развитие и благосъстоянието на нациите.

Самият Световен метеорологичен ден се провежда, за да се повиши осведомеността на широката общественост за възможните последици от изменението на климата. Наистина, днес бързата промяна на климата е един от най-сериозните екологични проблеми, пред които е изправено човечеството. Това се проявява не само в промени в метеорологичните условия, повишаване/намаляване на температурата, но може да доведе и до такива разрушителни бедствия като наводнения, суши, цунами и др.

Статистиката, натрупана през последното десетилетие, ясно показва, че повече от 80% от всички природни бедствия са с метеорологичен или хидрологичен произход.


През 2021 г. Денят се проведе под мотото „Океанът, нашият климат и време“ (Снимка: Chaykovsky Igor, по лиценз от Shutterstock.com)

Затова всяка година този ден е посветен на определена тема и се провеждат съответните промоционални събития. Така през годините той се проведе под мотото: „Нашият бъдещ климат“, „Времето, климатът, водата и устойчивото развитие“, „Превенция на опасностите и смекчаване на природните бедствия“, „Полярна метеорология: разбиране на глобалните въздействия“, „ Наблюдения на нашата планета за по-добро бъдеще“, „Времето, климатът и водата – движещи нашето бъдеще“, „Разбиране на облаците“, „Подготовка за времето, като се има предвид климатът“, „Слънце, Земя и времето“, „Климат и вода“, „Океан, нашият климат и време“, „Ранно предупреждение и ранни действия“, „В челните редици на борбата с изменението на климата“ и други.