Окръжната прокуратура в Силистра отчете ръст на обвиненията и осъдителните присъди

0
45



Окръжна прокуратура-Силистра отчита ръст на обвинителните актове, внесени в съда, и по-голям брой постигнати осъдителни присъди. Това съобщи заместник-административният ръководител на структурата прокурор Теодор Желев по време на отчетното годишно събрание

От отчета стана ясно, че наблюдаваните досъдебни производства през 2023 година са били 2055. За сравнение през предходния отчетен период са били 2004. На окръжно ниво са наблюдавани 209 от тях, а 1846 са наблюдаваните на районно ниво. През изминалата година са наблюдавани 153 бързи производства. Всички разследвания са приключени в законоустановените срокове, за 2023 година няма просрочени дела – тенденция, която Окръжна прокуратура – Силистра се стреми да поддържа.

Прокурор Желев отчете като много добър успех пресичането на канал за мигранти.

„Само за месец бяха изработени над 60 дела. Всички те бяха разгледани от Районния съд в много кратки срокове, с влезли в сила осъдителни актове не само за лицата, които незаконно преминаваха границата, а и за т. нар. „каналджии“, които са основното ядро на  проблема. В много от случаите самите мигранти не знаеха къде отиват, те бяха манипулирани по един абсолютно безпардонен начин“, каза за БТА Теодор Желев.

Той подчерта, че във връзка с предстоящото приемане на страната ни в Шенгенското пространство усилията на прокуратурата в посока на пресичане на подобни канали ще продължат.

Гостът на отчетното годишно събрание прокурор Димитър Хаджийски от Върховната касационна прокуратура изрази задоволство от работата на колегите си в Силистренско.

„Миналата година беше много трудна за нас, с множество законодателни изменения и сътресения в съдебната власт, които се отразяват на работата на колегите. Броят на самосезиранията от страна на Окръжната прокуратура в Силистра е най-висок за целия апелативен район. Това показва мотивацията на колегите и тяхната решимост да противодействат на престъпността. Силно впечатление прави, че Окръжната и Районната прокуратура в Силистра имат 75% разкриваемост на престъпленията, свързани с наркотици. Броят на осъдителните присъди е много висок, а на оправдателните присъди е нула, което е безспорен успех“ каза Хаджийски за БТА.

От отчета стана ясно още, че през изминалата година са получени за изпълнение влезли в сила присъди и определения срещу 519 лица, като се отчита леко завишение в сравнение с предходната. Шестдесет и девет лица са осъдени с ефективни присъди „лишаване от свобода“, в за 281 дела присъдите „лишаване от свобода“ са отложени с изпитателен срок, 40 души са получили наказание „пробация“, а на 293-ма е наложена „глоба“.



Източник БТА