Шейсет точки ще разгледат общинските съветници на Благоевград на редовно заседание, каза председателят Радослав Тасков

0
69



Шейсет точки включва проектът на дневния ред за предстоящото редовно заседание на Общински съвет (ОбС) – Благоевград, каза на пресконференция неговият председател Радослав Тасков. Сред тях е предложение, отправено с писмо от Георги Спасов и Милен Стефанов, с което искат задълбочено партньорство с Общински футболен клуб „Пирин“ и предлагат промяна в структурата и финансирането на клуба. По-рано тази седмица от Общината съобщиха, че акционерно дружество предлага да поеме управлението на ОФК „Пирин“. 

В края на работния ден вчера 12 общински съветници са внесли предложение за провеждане на референдум във връзка с поемане на нов общински дълг. Публично обсъждане във връзка с дълга бе проведено през седмицата, дали ще има референдум по темата ще стане ясно на заседанието на ОбС утре, стига точката да влезе в дневния ред, поясни Радослав Тасков. Той посочи, че в проекторешението е вписано, че предложената дата за местния референдум е 9 юни – денят, в който в страната ще се проведат избори за членове на Европейския парламент от Република България и предсрочни парламентарни избори. По думите на Тасков, дори да се приеме предложението за провеждане на референдум, сроковете, който се изискват за подготовка, изискват повече време. 

В проекта за решение, внесено от 12 общински съветници, е посочено, че необходимите разходи за реализиране на референдума ще са в размер на 20 хиляди лева, което според председателя на ОбС е далеч от реалната сума. Разпоредбите, които предвижда законът във връзка с прякото допитване, е свързано с „изключително тежки процедури“, твърде скъпи за общините, каза още Тасков. Той допълни, че това е и една от пречките прякото допитване да се използва от местната власт в страната. „Един референдум означава, че ние провеждаме местни избори в общината. Частичният местен вот (за избор на кмет на община Благоевград през 2021 г., бел. а.) струваше на общината около 780 хиляди лева.“, посочи Радослав Тасков и изброи разходите за възнаграждения на членовете на Общинската избирателна комисия, на секционните комисии, охрана и други. Отделно решението от референдума става задължително за гласуване от Общинския съвет, само ако повече от половината избиратели в общината се произнесат по темата. 

Надявам се да се проведе конструктивен дебат, каза още във връзка с предложената извънредна точка Радослав Тасков. 

На редовната сесия утре общинските съветници ще разгледат още предложение за присъждане посмъртно на звание „Почетен гражданин на Благоевград“ на художника Стойне Шаламанов и предложение за поставяне на бюст – паметник на Иван Михайлов в Благоевград. Сред темите ще е и изграждане на паркинг в района на болница „ПУЛС“, в непосредствена близост до поликлиниката в града и други. 



Източник БТА