Графичен дизайнер прави готварска книга с изрязани букви от “Моята борба”

0
62


В кафене във Виена Андреас Йошка-Сутанто изрязва буква по буква издание на “Моята борба” на Адолф Хитлер, за да състави готварска книга и да превърне “отрицателното в положително”, да “изпразни тези отровни думи” от смисъла им, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Изморителната работа по проекта си графичният дизайнер започва, когато авторските права върху политическия манифест на диктатора, роден в Австрия, поставил началото на нацистката идеология с отпечатването си през 1925 г., стават публична собственост преди осем години.

“На страница сто съм”, каза пред АФП 44-годишният графичен дизайнер. След близо 900 часа работа, една една четвърт от гигантския проект е завършена. Той работи по него по няколко часа седмично и според изчисленията му с този темп ще са му нужни още 24 години, за да приключи с изрязването на буквите от близо 800-те страници или 1,57-те милиона гласни и съгласни.

След като изреже буквите, творецът ги сортира и подрежда в органайзер.

Проектът за готварската му книга вече включва около двадесет рецепти, сред тях е пица по рецепта на баща му, салата с аспержи и дори типичният австрийски специалитет ньоки с яйца. Той каза, че иска, също като готвач, който смесва продуктите, “да деконструира и трансформира” произведението, причинило толкова вреди, “да отхвърли бремето му”, обясни той.

Той оставя на корицата на изданието черно-белия портрет на диктатора, отговорен за геноцида срещу евреите, за да покаже, че “лишен от думите си”, Хитлер е свит до това да “гледа в празнота”.

Мениджърът на кафенето Михаел Вестеркам, на 33-години, приветства уникалния проект на дизайнера, защото привлича вниманието към една трудна тема за обитателите на работническия квартал в предградията. Не всички обаче са доволни – Андреас Йошка-Сутанто, който още не е намерил издател на готварската си книга, вече се е извинявал на хора, които не одобряват идеята му.

Специалист по този исторически период, пожелал анонимност, смята, че историческата и артистична стойност на проекта са “ограничени” и определя инициативата като “странна”.





Източник 24часа