Христо Мутафчиев представи в Ловеч концепцията за оборудване и обновяване на осем театъра у нас

0
64



Председателят на “Съюз на артистите в България” Христо Мутафчиев представи в Ловеч Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ – “Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства”. Тя предвижда оборудване и обновяване на осем театъра, сред които е и ловешкият културен институт. 

“Участието в този проект е сериозна крачка към осъвременяване на театралните пространства в цяла България. Това не е правено през последните 50-100 години”, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч Христо Мутафчиев, в която участва и директорът на Ловешкия театър Биляна Петрова.

Той обясни, че сградите на държавните театри в България се намират в центъра на всеки областен град.

“Това са внушителни сгради, построени по времето на Тодор Живков, които не са енергийно ефективни и отопляеми”, обясни Мутафчиев.

Включените в програмата на този етап осем театъра в България ще бъдат оборудвани с ново осветление, звук и сценична механизация. Тя дава възможност като пилотно издание да се продължи с реновирането на всички театрални пространства. Водещ кандидат е НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, а останалите партньори са Министерството на културата и сдружение “Съюз на артистите в България”. 

Подобна концепция е мащабна и иновативна, като създава условия за партньорство в културната сфера, подобряване инфраструктурата на обектите, картографиране на материално-техническата база на сценичните обекти, предоставяне на качествен културен продукт на населението.

Финансирането е по програма “Развитие на регионите”. Инвестицията е на обща стойност над 7,8 милиона лева, а срокът за изпълнение е две години.

Драматичният театър в Ловеч участва в концепцията чрез заявка за доставка и монтаж на озвучителна техника и периферия, енергоспестяващо художествено осветление, оборудване за театралната зала – “сценично облекло”, както и обучение за използване на доставеното оборудване. Общата стойност е 271 000 лева.

“Държавата вече започна да прави първи крачки по разбиране идеята и мисията на българския театър. Затова този проект е изключително важен. Ловешката публика ще има възможността да влиза след време в по-отопляем салон, с различно осветление, да получи различна визия на сцената, да придобие различно впечатление от съвременната техника, с която ще разполага театърът. Творците, които работят на сцената, ще бъдат спокойни да творят безгранично. Когато разполагат с техника, представленията ще имат друга посока”, обясни Мутафчиев.

Той каза още, че “ако Министерството на културата и Министерският съвет нямат стратегия как да изглежда българският театър през 2035 г., ние няма как да стигнем там”.

“Трябва да имаме стратегия за нашето изкуство”, заяви Мутафчиев.

Биляна Петрова припомни, че в театъра ще се реализират още два проекта – за ремонт на театралния салон и за енергийна ефективност на сградата. Очаква ремонтните дейности да започнат още това лято. 



Източник БТА