Ученик от ФСГ „Васил Левски” – гр.Добрич получи приза „TOP TRADER 2023”

0
422

Академията отличи с грамота и стипендия от 2000 лева победителя в Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023”

Грамота, сертификат и чек за 2000 лв. получи Константин Здравков – победител в Национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023”. Националното борсово състезание се организира от катедра „Финанси и кредит” при Стопанската академия „Д. А. Ценов”, Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и „Делтасток” АД. Победителят Константин Здравков е ученик от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – гр. Добрич. Той успя да увеличи своя инвестиционен портфейл 10000 EUR до 12 123,49 EUR, с което генерира 40-дневна доходност от внушителните 21.23% или над 190% доходност на годишна база.

На специална церемония в Свищовското висше училище победителят в състезанието получи от проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит” приза „TOPTRADER 2023”, а от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” наградна стипендия от 2000 лв. с бордеро за превод на сумата. Ректорът проф. д-р Марияна Божинова поздрави даровития средношколец и му връчи сертификат № 7617 за участие във финансиадата, който документ гарантира на Константин Здравко прием в първа желана специалност по държавна поръчка при кандидатстване в Стопанската академия. От екипа на първата българска финансова катедра подариха на Константин комплект финансови учебници. При награждаването добричкият гимназист бе придружен от совите родители, които бяха приятно изненадани от посрещането, като споделиха своята огромна гордост и щастие от големия успех на техния син. Ректорът проф. Божинова сподели пред победителя и неговите родители свидетелства за големия брой успешни възпитаници на свищовската Алма Матер, които са от Добрич и региона, сред които е и проф. д-р ик.н. Нено Павлов, ректор на Академията от 1999 до 2007 год.

Общо в състезанието взеха участие над 100 млади трейдъри от различни училища в страната. Според обявените условия, те разполагаха с 10 000 евро виртуален начален капитал, който да инвестират през специално приспособена версия на търговската платформа на „Делтасток” АД в акции от Европа, САЩ и останалия свят. Целта бе да се максимизира стойността на създадения портфейл. „Делтасток” и катедра „Финанси и кредит” изпращаха ежедневно до участниците икономически бюлетин, периодични новини, анализи и идеи за инвестиране, с което целяха да стимулират тяхната смелост и стремеж към печалба. Постигнатата доходност от добричкия гимназист Константин Здравков е впечатляваща с оглед на голямата волатилност на водещите борси за периода на състезанието.