ФСГ „Васил Левски“ – приключи успешно проект „Scientific Concepts in the production of Sustainable Energy“, програма Еразъм+

0
368

Завърши последната мобилност  по проект „Scientific Concepts in the production of Sustainable Energy“ от програмата Еразъм+. От 27.06.2022 до 01.07.2022г се проведе петата мобилност по проекта на тема “ Wind Energy and STE(A)M”. Участници от ФСГ „Васил Левски“ бяха учениците: Мерлин Ниязиева, Атанас Атанасов, Грета Мирчева, Анастасия Митева, Димитър Жеков и учителите Милена Николова и Теодора Иванова. Партньорите от Италия, Португалия и Република Северна Македония също участваха с група от петима ученици и двама учители.

През първия ден дейностите бяха проведени в училището и насочени към опознаване на учениците и игри за разчупване на леда. През следващите дни се организираха много разнообразни и интересни дейности. Бяха представени училището, страната  и град Самсун.   Във връзка с темата на мобилността бяха посетени обекти, които използват вятърна енергия и подробно се запознахме с принципа на действие на вятърните турбини. Учениците от Португалия, България, Турция, Северна Македония и Италия представиха своите постери и презентации по темата. В последния ден имахме възможност да разгледаме град Самсун и завършихме с тържествена церемония в залата в училището, където бяха връчени сертификати на участниците в проекта. Дните бяха изключително емоционални, както за учениците, така и за учителите. Края на пътуването до Турция завърши с посещения на град Истанбул и тричасова разходка с кораб по Босфора. Седмицата премина бързо и неусетно. Участниците се сбогуваха дълго и със сълзи на очи си обещаха да не се забравят.

Горди сме, че завършихме успешно един тригодишен проект, въпреки трудностите и предизвикателствата на времето. Благодарение на програма Еразъм+ имаме незабравими преживявания, радостни емоции и много нови приятелства. Надяваме се, че ще се срещнем отново с партньорите, които можем да наречем вече приятели.