Първа среща по проект

0
1134

От 5 до 9 ноември в град Хамбург, Германия, се състоя първата Транснационална среща по проект ”Save Our Seas”, по програма Еразъм+, Ключова дейност 2, по който ФСГ „Васил Левски” започна работа тази учебна година. В нея се включиха Снежина Вутова – координатор на проекта и Милена Николова – ръководител на направление ИКТ. С  останалите участниците от Германия, Италия, Литва и Португалия, те имаха възможност да разгледат  училището, сградите и удобствата, които използват немските ученици и учители. Главен координатор на проекта е гимназия „Лизе Майтнер“ в Нордерстед.

Проектът беше одобрен за финансиране по Програма Еразъм+ КА229, след двугодишна подготовка по написването му, съвместно с всички партньори. Гостоприемните домакини организираха разнообразна програма, в която се включиха голяма група от техните учители и ученици. Запознаха ни с дейностите по различни био проекти на училището и по-специално със съвместните си инициативи с Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО. Всички партньори също представиха екипите, които ще работят по проекта, училищата, града и морския си регион. Бяха разгледани въпроси, свързани с изпълнението, мониторинга и работата по проекта. Обсъдиха се графикът на срещите и се поставиха ясни и конкретни задачи на всеки един от партньорите. Участниците  бяха поздравени от директора на училището, а след това имаха официална среща с Елке Кристина Рьодер – кмет на Нордерстед от 2018 г. На организирана обиколка по река Елба се запознахме с проблемите в града, свързани с развитието на пристанището и едновременно с това и опазването на реката.

ФСГ „Васил Левски” започва активна подготовка за следващата Краткотрайна среща за обучение на ученици и учители, която ще се проведе на остров Сардиния, Италия, от 1 до 7 март 2020 г. Предстои да бъдат избрани учениците, които ще работят през следващите две години по проекта и ще участват в дейностите му.