През юни Финансово-стопанска гимназия (ФСГ) „Васил Левски“ в Добрич ще бъде домакин на среща между ученици от Италия, Португалия, Република Северна Македония и Турция на тема „Градът на бъдещето“, каза за БТА Снежина Вутова, преподавател по английски език в гимназия.

Срещата е заключителна по проект „Научни концепции за производство на устойчива енергия“ по програма „Еразъм +“, на който учителката е координатор.

Възпитаниците на учебното заведение, които участват в проекта, вече посетиха свои връстници в Сан Салво, Италия и Коимбра, Португалия, където се включиха в международни работилници с фокус върху традиционните енергийни източници и хидроенергията.

При посещението в Италия голям интерес сред тях предизвика сайт, в който сами могат да изчислят следата, която оставят върху Земята, и който дава подробна информация колко ресурси черпим, колко от тях могат да бъдат възобновени и колко са безвъзвратно употребени, разказва учителката.

В Португалия посетихме водноелектроцентрала, построена на река Алва през 1959 година, в която сега се помещава Националният музей на Електричеството, допълни тя.

Предстоят други две пътувания – до Република Северна Македония и Турция, където децата ще се включат в занятия по темите „Вятърна енергия“ и „Соларна енергия“, каза още Снежина Вутова.

На работната среща през юни ще бъдат обобщени идеите от предходните мобилности и как всички устойчиви източници на енергия могат да бъдат интегрирани в градовете на бъдещето, обясни тя.

Финансово-стопанската гимназия вече 5 години работи активно по европейски проекти, в които са участвали над 100 нейни възпитаници, каза Милена Николова, преподавател и втори координатор на „Научни концепции за производство на устойчива енергия“.

Тези извънкласни дейности дават възможност на младите да натрупат ценен опит, да упражняват чуждия си език, да опознават културата, кухнята и забележителностите в страните, които посещават, коментира тя.

Александра АНТОНОВА 

https://bta.bg/