Колелото на Дхарма, маски на демони, изящни сребърни накити представят  изкуството на Тибет в изложба, която ще бъде открита в Добрич на 16 март, съобщават от Регионалния исторически музей.

Колекцията е дарена  от посолството на Китайската народна република  на Историческия музей в Димитровград и вече повече от десетилетие популяризира  в България  красотата и мистиката на будисткото изкуство.

В експозицията от над 100 предмета възхита предизвиква  масивна култова пагода-ступа, инкрустирана в миналото  със скъпоценни камъни и служила за съхранение на мощи на будистки монаси. Култовото Колело на Дхарма – изработено от бронз, което символизира висшата истина, безкрайния кръговрат  и универсалния закон на живота, е поставяно на покривите на манастири  и мемориални аркади, пояснява етнографът Лена  Кирилова  от  Регионалния исторически музей в Добрич. Представени са и т. нар. танки  (тханки) –  будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадени от монаси в състояние на медитация и молитви. Любопитство предизвикват и  внушителните музикални инструменти с височина три метра, издаващи специфичен звук на ревящ слон. Това са тибетските рогове тончин, използвани в будистките ритуали. А за да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот, тибетците въртят молитвения  тубус.  Мистиката на  Изтока  се отразява  и в маските на демони и пазители на богатства, в т. нар. ленти сутра, които и досега са  част от декора на будистките храмове, добавят от музея. В колекцията е съхранен  и  автентичен интериор на тибетски дом, както  и традиционно  фермерско облекло и  женски носии  от миналото на тибетското общество. Сребърни накити на старите тибетски майстори  блестят с инкрустирано злато, корали и раковини.

Изложбата „Изкуството на Тибет” ще бъде подредена в  музея в градския парк „Свети Георги” в Добрич.

Юлия ХРИСТОВА

https://bta.bg/