Частно езиково училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич предлага безплатни съботно-неделни занимания за децата на украински граждани, избягали от войната, съобщи за БТА директорът Нели Николаева. Програмата включва занятия по роботика, йога за деца, рисуване и др.

Първото занимание ще се състои утре. В него ще се включат Николай Нейчев – председател на Народно читалище „Добрич – 2017“ и ръководител на Вокалната школа към него, както и представител на Музикален театър „Дея“, тъй като много от децата искат да се занимават с пеене и танци, сподели Николаева.

Отделно учебното заведение ще осигури и индивидуална психологическа подкрепа на децата, които са травмирани от преживяното в родината си. С тях ще работи Наталия Токменинова – педиатър и остеопат, която бягството от войната също отвежда в Добрич преди десетина дни.

В понеделник децата ще минат профилактични прегледи в медицинския кабинет на училището, за да сме спокойни, че са напълно здрави, каза Николаева и допълни, че онези от тях, които имат желание, ще могат да се включат и в учебния процес.

Цялата организация е дело на доброволци – преподаватели от „Леонардо да Винчи“ и други учебни заведения в града, подчерта директорът.

Нели Николаева сподели, че по-рано днес се е срещнала с украински граждани в кризисния център в Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“. По думите ѝ, около 12 деца са проявили интерес към занятията – особено към танците и пеенето, а близо десет майки са изразили желание да изучават български език в гимназията. По тази причина учебното заведение планира въвеждането на часове по български език за украинците, които желаят да останат в България.

Александра АНТОНОВА

https://bta.bg/