• Исторически музей-Балчик и Храмът на Понтийската майка на боговете – Кибела бяха посетени от преподаватели и техни докторанти от университети в САЩ, Канада, Франция, Турция, Русия, Гърция и България във връзка с проекта „Отвъд Северно Егейско море“ (Beyond the Northern Aegean, Getty Connecting Art Histories programme), съобщават от музея в Белия град.

Пътуващият семинар е с фокус архитектурните взаимодействия в северногръцките, тракийски и понтийски региони през късния елинистически период. Учените изследват формирането на архитектурни идеи на север от Егейско море. Сътрудничеството на различните институти се базира върху споделянето на различни и иновативни идеи в изучаването на определения период, взаимодействието на древните култури и теоретичен подход към древната архитектура.

Семинарът дойде в Балчик от Румъния и продължи пътя си към РИМ – Варна, уточниха от балчишкия музей, където стартират работа по нов проект=

„По следите на славното минало“. е продължението на летните академии за деца, като тази година те ще са специално за малчуганите от Детски център „Лютеница“, с. Генерал Кантарджиево. Екипът на музея пренася децата в друг свят, за който те само са чували. „Ехото на корените“, „Търсачи на изгубения храм“, „Да върнеш времето назад“, „Неочаквано пътуване“, „Изследователи на открито“, „Запознай се с предците си“ са само част от модулите, които ще превърнат музея от скучна сграда в забавен детски научен център, където малчуганите ще могат да се докоснат до историята и нейните герои. Пожелаваме си едно ползотворно и незабравимо лято, изпълнено с детски смях и игри, споделят от екипа на музея. Заниманията започнаха на 9 юни, продължават през петък, следващото ще е на 23 юни, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

https://bnr.bg/varna