Умствените контрасти са ключът към успеха

0
65


Те помагат да постигнете най-доброто, като се подготвите да реагирате срещу лошото

“Точният човек” е специален проект на “24 часа” за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Американска консултантска компания изследва какви са характерните черти в мисленето и действията на успешните хора. Успешни в смисъл на продуктивни – онези, които винаги правят това, което целят, и им се получава по начина, по който са го планирали.

Проучването е проведено със 7000 души в САЩ. Изследователите помолили анкетираните мениджъри и служители да оценяват шефовете, подчинените си, колеги и партньори по различни показатели.

След анализа на хилядите подробни анкети се оказва, че има една повтаряща се обща характеристика, за да бъде човек оценен като продуктивен. Това е способността му да очаква проблеми, които може да осуетят плана му, и да бъде подготвен да ги разрешава. Тази характеристика мнозинството хора смятат за ключова и най-важна предпоставка за успех.

Става дума за предвидливост – да спрем за момент и да си кажем: “Добре, това звучи като страхотен план. Но какво може да се изпречи на пътя ми? Какво може да развали този страхотен план”, обясняват авторите на изследването.

Няма съмнение, че ако човек очаква препятствията и опитва да се подготви за тях, има много по-голям шанс всеки негов план да успее. Изглежда разбиращо се от само себе си, аксиома, азбучна истина. И въпреки това мнозина изобщо не отделят време да помислят какво би могло да се обърка, въпреки на теория да знаят, че ако го направят, ще се справят доста по-добре, коментират изследователите.

Точно това е причината, поради която хората се делят на успешни и неуспешни във всяка една житейска област. Едните са предвидливи оптимисти, а другите са мързеливи оптимисти.

Психологът Габриел Йотинген има цяла теория как т.нар. умствени контрасти помагат за успеха. Тя определя по този начин умението човек едновременно да си представи позитивното – своята цел, постигането на която ще му донесе удовлетворение, негативното – препятствията, които биха могли да застанат между него и целта му, и пак позитивното – план как да ги преодолее.

Йотинген препоръчва стратегия, която нарича WOOP (първите букви от английските думи wish – желание, outcome – последствие, obstacle – препятствие, plan – план). Според нея това е вярната поредица от действия за постигането на всяко нещо.

Първо си пожелавате крайната цел, като си представяте как точно искате да се получи, т.е. представяте си последствието, резултата. После мислите за пречки, които биха могли да възникнат по пътя. Трето, планирате как бихте могли да преодолеете тези препятствия.

Психоложката твърди, т.нар. WOOP стратегия работи за всичко, без значение дали целта е да отслабнете, да вземете важен изпит или да изпълните професионална задача.

Теорията за умствените контрасти не противоречи на онази много популярната – за позитивно мислене като задължителен фактор за успех. Да вярвате, че ще постигнете целта, която си поставяте, е безспорно необходимо. Но да предвиждате какво може да ви попречи и какво да направите, за да не ви попречи, не е непродуктивен негативизъм, а елементарна проницателност.

Позитивното мислене не означава да тръгвате към целта с гол ентусиазъм и да се надявате, че всичко някак си ще се нареди. Това е наивност, която рядко води до успех. И даже по-често вреди, защото неподготвеният човек не само се обърква, когато се появят пречките, но и по-лесно се обезсърчава.

В “Точният човек” можете да прочетете още:

Когато много сте ядосали шефа – алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата

Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

5-те най-възпитани начина да издадете неувереност

И страхът от неодобрение е страшен

Когато имате шеф като Мечо Пух

Колко да питате, за да не изглеждате професионално некомпетентни

6 знака, че изопачавате конфликт в работата

Как да плените шефа и колегите за 5 минути с ефекта на ореола

Наръчник за оцеляване край колега грубиян

Защо е вредно самобичуване тип “Аз съм провал” дори и при голям провал





Източник 24часа