Трябва да има правителство в страната, каза съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров

0
109



Призоваваме двата политически субекта да намерят поход и да има правителство в страната, каза съпредседателят на Движението за права и свободи (ДПС) Джевдет Чакъров в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Той подчерта, че ДПС ще продължи да бъде предвидима партия.

Следим процесите, двата основни субекта в “сглобката” или “некоалицията” трябва да направят техния анализ. Нашият призив е да проявят разум в името на държавата, така че да има стабилност, каза Джевдет Чакъров. Той посочи, че по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Румъния ни е изпреварила в пъти, а европрограмите са до никъде и напредъкът не е такъв, какъвто трябва да бъде. Нашият призив е да има държавническо отношение, поемаме нашата отговорност за конструктивност, посочи съпредседателят на ДПС. 

Много е важно България да има стабилно правителство с оглед на ситуацията в световен мащаб, в региона и това, което се развива в Украйна, подчерта Джевдет Чакъров. Подкрепяме политиките по отношение на Европейския съюз и НАТО. Цената на подкрепата е страната да има демократично развитие, плащаме всички в контекста на права и свободи за сигурност, за суверенитета на страната, заяви Джевдет Чакъров. 

В отговор на въпрос за назначенията в регулаторите, Чакъров каза, че те днес не са в дневния ред и първо трябва да се види какво ще става с правителството. Имаме кадри със сериозна експертиза. Защо да не участват хора с експертиза, които биха могли да бъдат ефективни, с принос за по-доброто развитие на съответните регулаторни механизми, каза още Джевдет Чакъров. 

„Това е въпрос, който следва, нека да видим как ще се реши казусът с правителството. Нашата позиция е ясна – трябва да има правителство и да има предвидимост. Има ред други неща, които трябва да бъдат решавани – реформа в здравеопазването, в образованието, по-справедлива социална политика, да се работи с еврофондовете и национални средства за изравняване на стандартите в регионите, реформа в правосъдието“, изброи той. 

ДПС не иска министри, няма как да бъдем включени в коалиционно споразумение, отбеляза Джевдет Чакъров.

Има ново колективно начало в ДПС в лицето на новите съпредседатели, каза още Джевдет Чакъров. Той посочи, че с Делян Пеевски ще работят в екип. За почетния председател Ахмед Доган Джевдет Чакъров каза, че се виждат толкова често, колкото е необходимо и се допитват до него по политически и организационни въпроси. Много е важно в центъра на политическите въпроси да са проблемите на хората, добави Чакъров. 

БТА припомня, че на 24 февруари Джевдет Чакъров и Делян Пеевски бяха избрани за съпредседатели на ДПС от делегатите на XI-та Национална конференция на партията. 



Източник БТА