Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени утре за поклонение, а погребението му ще е на 16 март, каза митрополит Киприан

0
65



Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени утре за поклонение, а погребението му ще е на 16 март, каза пред журналисти, след извънредното заседание на Светия синод за кончината на Негово Светейшество, Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод.

На свое извънредно заседание Светият синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март, и на основание на член 42 алинея първа от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), старшият член на намаления състав на Светия синод – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, встъпи временно във функциите на наместник-председател на Светия синод, съобщи митрополит Киприан. 

Той каза, че след като е обсъдил въпроса за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит, Светият синод е решил, че на 15 март от 9:00 ч. тленните останки на блажено починалия български патриарх и Софийски митрополит Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. 

На 16 март, в събота, в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това, с литийно шествие, тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” до митрополитската катедрала “Св. Неделя”, където ще бъде положено за вечни времена, съобщи Старозагорският митрополит Киприан.

(следва)

 

/РБ/



Източник БТА