Театърът се трансформира и минава по своя път като едно дете, каза Христо Мутафчиев

0
63


Дойде времето, в което публиката иска да гледа качествен театър, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч председателят на “Съюз на артистите в България” Христо Мутафчиев в отговор на журналистически въпрос. “Наблюдавам, че мина времето на театъра  в онази част на реформата, в което се поставят леки заглави от лекия жанр за привличане на публика, само и само да й вземеш левчето, за да можеш да си формираш бюджета. Самата методика го предположи“, посочи Мутафчиев. 

По думите му и неговите колеги са започнали да се преориентират и да търсят в класическите  и сериозни заглавия онова, което може да привлече публиката.

Той каза още, че театърът се трансформира и минава по своя път като едно дете. “На седемгодишна възраст кой не е правил глупости? В един момент след това започваш да порастваш, да четеш някоя друга книга. Разбираш, че има друг свят. Искаш да приличаш на този и онзи герой. От тази гледна точка театърът мина през своите седем години, през юношеството и в момента все повече и повече узрява. Въпросът е какъв искаме да го видим след 10-15-20 години. Това много зависи и от финансирането“, посочи още Мутафчиев. 

По думите му публиката все повече и повече влиза в театралните зали и това се забелязва не само в София, а в извънстоличните театри най-вече.

“Театърът трябва да те вълнува, да те кара да мислиш и като излезеш, да се замислиш това, което си гледал на сцената, дали не се случва реално в твоя живот“, коментира Христо Мутафчиев.

В Ловеч той представи Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/ – “Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства”. Тя предвижда оборудване и обновяване на осем театъра, сред които е и ловешкият културен институт.

/РБ/



Източник БТА