В Самоков ще се проведе концерт в подкрепа на две каузи

0
64



В Самоков на сцената на читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“ ще се проведе концерт в помощ на хора с репродуктивни проблеми, съобщиха от общинската администрация. Събитието ще бъде утре вечер – 21 март. Концертът ще бъде на рок група „Спринт“, която ще изпълни песни от своя репертоар. На сцената ще се качат и „Дует с кауза“, група „Хоризонт“ и Красимир Недялков, които обединяват творчеството си в „Концерти с кауза”.

Концертът подкрепя две каузи. Едната от тях е информационната кампания в подкрепа на хора с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник навреме“. Втората е Националната кампания „За повече българска музика в национален ефир“ с мисия за над 50 % присъствие на българска музика в националните медии, която набира все повече привърженици, посочват от пресцентъра на Община Самоков. 

По време на турнето „Концерти в кауза“ ще бъдат раздавани листовки с полезна информация за възможностите и изследванията, които показват репродуктивния статус на жените, а част от средствата ще бъдат предоставени за инвитро процедура.

Турнето започна в началото на март в градовете Кюстендил, Стрелча, Панагюрище, Петрич, Радомир, Враца, Самоков и Пазарджик. То ще продължи и през лятото и есента в още градове на страната, обединявайки изкуството и социалните послания в помощ на общественозначимите каузи. В концертите ще вземат участие музикалните изпълнители Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Милена Славова, дует „ШИК“, дует WEIL, Коцето Калки и Мартина Табакова, Искрен Пецов, Невена Пейкова, Галя Георгиева и Атанас Лазаров, вокално трио „DEJA VU“ – Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков, група „Спринт“ и група „Хоризонт“.

Мотото на всички участници в турнето е „Всеки решен проблем прави живота ни по-сигурен и по-добър“. Събитието в Самоков се провежда със съдействието на община Самоков, под патронажа на кмета на общината инж. Ангел Джоргов.

Концертите се провеждат с подкрепата на Министерството на културата по проектите „Спринт 2023“ и проект „Концерти с кауза“ 2023. Организатори на събитията са студио „Спринт Проджект”, Агенция „Сребърен ключ“. Партньори в него са Фондация „Искам бебе“, както и други организации,  допълват от община Самоков. 

Както БТА информира, през 2023 година в община Самоков са родени две бебета в резултат на инвитро процедури, финансирани от община Самоков. 



Източник БТА