С международна научна конференция и детски театрален фестивал в Шумен започва отбелязването на 135 години предучилищно образование в града

0
67



Международна научно-практическа конференция „Детската градина и уменията на 21 век“, посветена на 135 години от основаването на предучилищното възпитание в Шумен, ще се състои в областния град на 10 и 11 април, бе съобщено на пресконференция в общинската администрация днес, водена от зам.-кмета по култура и образование на Шумен Светла Станкова. 

Към момента са подадени над 200 заявки за участие в научния форум от гости от Румъния, Литва, Латвия, Естония, Португалия, Испания, Турция и Гърция, както и от много градове в страната. Пленарни доклади ще изнесат преподаватели от седем български университета, бе съобщено на пресконференцията.  

С международната конференция ще бъде поставено началото на серия от събития, с които ще бъде отбелязана годишнината от основаването на предучилищното образование в Шумен. Паралелно с научния форум, на 10 април, в областния град ще се състои и поредното 11-то издание на Международния детски театрален фестивал „Братя Грим“ по приказки на класиците. До момента участие в него са заявили 13 детски градини от Литва, Латвия, Естония, Румъния и България, като част от тях са предоставили видеозаписи на своите постановки, стана известно на пресконференцията.   

Директорите на детските градини „Светулка“, „Братя Грим“ и „Пчелица“ в областния град, както и ректорът на Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ проф. Наталия Витанова също присъстваха на пресконференцията.

Научният форум се организира от Община Шумен, от Шуменския университет и Обучителен център „Евро Про“, по идея на ръководствата на трите детски заведения в града, уточниха по-късно от пресцентъра на общинската администрация. 

С над 30 събития бяха отбелязани 130 години предучилищно образование в Шумен през 2019 г., както информира БТА. „Шумен е в първата петица на градовете, които в края на 19-ти и началото на 20-ти век дават тласъка на предучилищното възпитание в страната, не само за отглеждането и възпитанието на децата, но и във връзка с подготовката на учителски кадри”, каза на 20 март 2019 г. тогавашният зам.-кмет по образование и култура Найден Косев. 

Добре уредените шуменски възрожденски училища стават благоприятна основа непосредствено след Освобождението през 1879 г. тук да се открие първият педагогически курс, който през 1919 г. се преобразува в Педагогически институт за прогимназиални учители. През 1964 г. той става Факултет-филиал на Софийския университет. На неговата база през 1971 г. се открива Висш педагогически институт, който от 1995 г. прераства в Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”, припомня на сайта си висшето учебно заведение в града. 



Източник БТА