С кукерско шествие, хлопки, гайди, тъпани и народни хора в Плевен празнуваха Сирни Заговезни

0
74



Хлопки, чанове, гайди и тъпани огласиха центъра на Плевен, където се състоя първото издание на “Кукеров хоровод”. По този начин плевенчани празнуваха Сирни Заговезни –  денят, в който искаме и даваме прошка.

Началото на празника бе поставено с пъстро и шумно шествие от Драматично-куклен театър “Иван Радоев”. В него се включиха кукерската група от село Опанец, малките кукери от детска градина “Дружба” и от Основно училище “Христо Ботев” в село Брест, музиканти от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”. Всички те преминаха през централната част на града, за да стигнат до площад “Възраждане”, където ги очакваха десетки плевенчани.

Магията, която ни е запазила през бурните години на хилядолетната ни история, калила е духа ни, и е останала жива и до днес, е магията на българския фолклор, каза Анелия Дечева, началник на отдел “Култура и туризъм” в Община Плевен, която бе и водеща на празника. “Песни и танци, обреди и обичаи, предавани от поколения на поколения, са останали живи и днес в паметта на народа ни. И ако казват, че в танца и песента всеки народ влага душата си, то в танците и обичаите си нашият народ е вложил сърцето си”, допълни тя.

На централния градски площад кукерите от Опанец представиха танци и разигравания, за което бяха бурно аплодирани от събралото се множество. 

Към празника се присъединиха танцови школи от Плевен и граждани, които пазят в себе си обичта към българския фолклор. Всички заедно се хванаха на традиционни български хора, изпълнени от Северняшкия ансамбъл и Общинския духов оркестър.

Обичаят “Кукеров хоровод” е характерен за района на село Подем в Плевенския край. Той се е изпълнявал в дните около Сирни Заговезни и трае една седмица, в която се пресъздават различни обреди и обичаи. Със Сирни Заговезни са свързани и маскарадните игри. Всяка маскирана дружина има свой определен персонаж, облекло и реквизит. Чрез символични и обредни магически действия те пожелават здраве на стопанина, плодородие на ниви и добитък, благополучие в домовете.



Източник БТА